2024-09-11
真係好鍾意食拉麵!今次去另一間鬼金棒食拉麵😋行入呢間餐廳係因為又俾他們的日本風格鬼怪公仔吸引到我🤪。細心一睇,原來佢哋專賣拉麵😍,令我更加期待!呢度嘅拉麵辣度由不辣到鬼增辣,共有五個級別。「鬼增」級係最極限嘅挑戰🥵,更有五級麻度,可以自由配搭,總共有25種辣麻程度,真係非常刺激!我當晚想食清清地,所以叫咗✨叉燒牛骨湯拉麵🍜。呢碗拉麵配上洋蔥、香蔥、玉米筍、牛筋同叉燒,叉燒大大舊而且好腍,肉質鮮嫩到令人滿足!拉麵則係粗身彈牙,每條麵條都吸晒湯汁,牛骨湯頭如牛奶般絲滑,飲落去真係好正🤤。接著,我試咗✨味玉麻辣味噌拉麵。呢碗拉麵結合咗味噌湯底同麻辣,湯底濃郁又有火辣感,真係辣到令人驚喜!味玉蛋有少少流心,蛋黃融入辣麻湯底,口感滑順,令人忍不住想再加多一碗😋。另外,我仲叫咗✨秘制醬汁慢煮牛筋,呢道菜真係必食!牛筋煮得好腍😍😍,口感超級好。相比起港式炆牛腩的五香料,呢度嘅牛筋充滿咗秘制醬汁的獨特味道,令人一試成主顧😚。最後,當然要試下✨煎餃。煎餃嘅餃子皮非常脆,裡面塞滿咗肉汁,一口咬落去,肉汁瞬間爆出,實在滿足。
呢度 嘅拉麵辣度由不辣到鬼增辣,共有五個級別。「鬼增」級係最極限嘅挑戰🥵,更有五級麻度,可以自由配搭,總共有25種辣麻程度,真係非常刺激!
接著, 我試咗✨味玉麻辣味噌拉麵。呢碗拉麵結合咗味噌湯底同麻辣,湯底濃郁又有火辣感,真係辣到令人驚喜!味玉蛋有少少流心,蛋黃融入辣麻湯底,口感滑順,令人忍不住想再加多一碗😋。