2022-02-26
平時食野偏重口味既我久唔久都要食返餐印度菜,呢次去左尖沙咀試一間正宗印度菜。餐廳唔難搵,入到去環境唔錯,非常闊落,坐得好舒適。Menu係超過20頁😱,有好多菜式都埋相,如果第一次食印度菜唔熟都唔怕叫錯野!選擇困難症既我真係望左一陣先揀到食咩🙈。點完菜大概10分鐘左右就陸續有得食😍。🔅Butter Chicken Masala ($120)印度菜其中一樣必食既一定係butter chicken!番茄同牛油好香,雞好入味好滑。🔅Garlic naan ($40)Butter chicken配naan無得輸😎。Naan大大塊夠煙韌,唔會太厚。即使點左butter chicken既醬都食得到蒜香味😋。🔅Tandoori Chicken Half ($120)烤雞用yogurt同香料醃,幾入味,用鐵板上超香!仲有洋蔥同椰菜絲等等,配埋烤雞食好有口感😋。🔅Chicken’65 ($75)炸雞好脆,雖然係雞胸肉為主但都好juicy好嫩唔鞋。唧左少少檸檬汁就少少酸,但fresh啲,唔會太重口味太熱氣👍🏻。🔅Bamboo biriyani(Chicken) ($120)飯原個筒上,staff好好人幫我倒
🔅Butter Chicken Masala ($120)
🔅Garlic naan ($40)
🔅Tandoori Chicken Half ($120)
🔅Chicken’65 ($75)
飯原個筒上,staff好好人幫我倒定,見到我想影相仲停低俾我影完先繼續倒😂。飯份量超多,都幾香。仲有幾件雞胸,不過就唔算好滑。
🔅Butter Dosa ($70)
揀呢間其中一個原因係ig見到呢個牛油薄餅好似好正咁🤤,少少鹹香芝士味好正。薄餅有紙咁薄,中間就脆脆地,啲邊位就少少煙韌,仲要超大塊!
🔅Mango Lassi ($35)
食印度野必飲mango lassi 😚,唔會甜到糖尿,無好假既芒果味,好濃郁但又好順喉,超大杯,飲極都未飲完🤣。
💬有加一但服務唔錯,每枱好似都有一枝樽裝水,好衛生🖖🏻。印度野本身都偏濃味,食食下如果怕太重口味可以飲返啖水,清一清口腔陣香料味再食就好啲。不過呢間印度菜味道雖然濃,但唔係鹹,又唔會好辣,食完都唔會好口渴,唔食辣既朋友都推薦試!