2019-04-08 152 瀏覽
好中意試D特別嘅菜式,葡萄牙菜我除左葡撻之外都無試過其他😂,咁o岩搵到呢間葡萄牙餐廳,就同朋友來食。里斯本沙律呢個葡式沙律好特別,除左一般嘅沙律蔬菜,仲有芝士同埋好似係西莓,仲有啲甜甜酸酸嘅果乾,口感同味道都好豐富。白呠燴雞雞肉煎得幾好,而且大塊又嫩滑,個醬都整得好好味,裡面仲有西芹、薯仔同蘿蔔。呢個菜仲配埋麵包比你可以點醬食!乳豬乳豬個皮好脆,無中式乳豬醃得咁濃味,味道唔錯!旁邊個飯好似西炒飯,不過裡面係有臘腸。葡式西多士多士炸得幾鬆脆,外面鋪滿玉桂粉同糖,好甜,但配埋酸酸地嘅士多啤梨同藍莓,中和返個甜味。咖啡雪糕咖啡雪糕上面鋪滿花生同朱古力碎,苦中帶甜,好食!雪糕上檯嘅時候,餐廳會擺乾冰係下面,然後有好多氣會冒出來,呢個時候係打卡嘅好機會!葡式咖啡呢度嘅咖啡係葡式濃縮咖啡,有好多款式,係餐廳出面有得賣,我試左三種,咖啡味好香濃。比較特別係其中一種係decaf,無咖啡因。

里斯本沙律

白呠燴雞