2018-04-01
今晚飯局朋友話食泰菜,幾個朋友相約在尖沙咀地鐵站等🚇,原來地點是平時間中下飲酒的諾士佛臺🙈 如果不是朋友帶路都不知附近有得食泰國菜食親泰國菜一定會點我鍾意既泰式生蝦,外面大多以冰鎮的做法,這邊用上透明的雞尾酒🍸呈現,一杯一隻生蝦,既精緻又衛生❤️生蝦全部都大大隻,新鮮爽彈,每隻都蘸上生蝦汁及薄荷葉🌿,中間的杯有串小蒜頭同辣椒仔,愛辣人士可以夾在一起食🌶️,酸酸辣辣,作為開胃的前菜一流!餐廳做緊$99狂歡推廣優惠價,每周的魚蝦蟹款式都有所不同🐟🦐🦀我地去既時間是做緊大肉蟹優惠,當然不過錯過啦🦀 而且可以自選煮法,我地就簡左粉絲生焗肉蟹,肉蟹雖然沒有爆膏,但蟹蓋同蟹腳都帶有膏,蟹鉗有飽滿的蟹肉👅記得不能錯過沾滿入味蟹汁的粉絲!泰式豬手可謂女士恩物,我本身不喜歡帶骨的豬手,這裡的豬手早已起骨拆肉,味道濃郁豐富,甜甜地有點似中式的滷水汁,但又有點泰式元素,豬手炆得軟腍入味,豬手肉肥瘦適中,黏附著厚厚豬皮下面的骨膠原更教人垂涎心動🤤朋友大推這道燒遙海中寶,基本上每枱必嗌,上枱時令人眼前一亮,超級吸晴👀,大家都爭住相機食先,原來有分熱盤跟冷盤👩🏻🏫有齊帶子、青口、魷魚、蜆、蟶子等海鮮,看上去每款海鮮
朋友大推這道燒遙海中寶,基本上每枱必嗌,上枱時令人眼前一亮,超級吸晴👀,大家都爭住相機食先,原來有分熱盤跟冷盤👩🏻🏫有齊帶子、青口、魷魚、蜆、蟶子等海鮮,看上去每款海鮮好少,但食落份量都挺多
咁多款海鮮我最喜歡的是蟶子皇💕 單是外殼已長過我的手掌✋ 肉質鮮甜爽彈,與泰式醬汁配合得天衣無縫😋
飛天炒通菜平衡多肉少菜,大大碟,通菜翠綠夠入味
點了泰式火車頭炒飯,很少見這麼細粒的飯粒,炒飯帶濕潤不致乾柴柴,雞肉串燒不錯,加上青檸汁別具泰式風味
雖然大家都有點飽,但點都要叫多個芒果椰汁糯米飯作完美的結尾,糯米飯是心形💚有三種顏色顯得好繽紛,我最鐘意綠色的班蘭糯米飯,糯米飯煙煙韌韌很有班蘭香🌿 可惜芒果不是當造,不甜但幸好不酸可以接受🤠椰漿分開盛著,可以按各人喜好添加~
順帶一提 正值泰國🇹🇭的潑水節,餐廳都搞搞噱頭野,只要讚好「泰燒遙」的面書同分享其帖文就可以玩圍骰,而最大的大大大獎是全單免數,當晚都有一枱中大獎,全場好熱鬧,好替別人高興🎉
雖然我地就中不到大獎,但都搖到份泰式豬手,成班朋友都已經「巧糕慶」😊