2022-06-12
餐廳:熊本牛鍋 (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道21號永勝商業中心2樓A號舖尖沙咀呢間熊本牛鍋 @kumamoto_hot_pot 開咗2年有多🐮,喺元朗有另一間分店,介紹俾大家嘅原因喺因為佢哋逢星期一至四無限時任飲、任食、任坐😍,真喺好啱一大班朋友過嚟吹水飲酒食成晚🍻今次嗌咗佢哋嘅和牛和風海鮮火鍋套餐,每人$298加一,加$1仲有雞煲任食🐔,另外仲送海鮮拼盤,有鮑魚、蜆同蝦🦐,唔使怕好似普通打邊爐咁淨喺得肉同丸嗰啲,有時轉吓口味食埋雞煲都真喺幾唔錯😋佢哋嘅雞煲唔會一味得個辣字🌶,醬汁亦喺餐廳自己調校,惹味得嚟食落比較溫和,感覺無咁熱氣🔥;海鮮亦都放埋喺雞煲裡面,即刻變咗做海鮮雞煲😆食完雞煲就可以進入直路開始打邊爐🍲,如果唔想要豚骨湯底嘅話可以加錢轉其他湯底。加完湯底,店員再送上五份任食肉類,包括澳洲和牛、牛白肉、加拿大豬肉、頂級牛小排同牛肩胛🐂。澳洲和牛細緻嘅大理石紋理縱橫交錯,淥大概30秒,嗰種入口即溶嘅感覺真喺一試難忘🥰;牛白肉喺比較少見嘅部位,喺牛胸肋骨上面一塊細筋膜肌肉,充滿豐富嘅骨膠原,食落爽口有陣陣牛脂香👍雖然配料對比一般火鍋店唔算太多,但都有幾多特別嘅餸菜,例如炸魚角、白水
地址:尖沙咀山林道21號永勝商業中心2樓A號舖
今次嗌咗佢哋嘅和牛和風海鮮火鍋套餐,每人$298加一,加$1仲有雞煲任食🐔, 另外仲送海鮮拼盤,有鮑魚、蜆同蝦🦐,唔使怕好似普通打邊爐咁淨喺得肉同丸嗰啲,有時轉吓口味食埋 雞煲都真喺幾唔錯😋
佢哋嘅雞煲唔會一味得個辣字🌶, 醬汁亦喺餐廳自己調校,惹味得嚟食落比較溫和,感覺無咁熱氣🔥;海鮮亦都放埋喺 雞煲裡面,即刻變咗做海鮮雞煲😆
食完雞煲就可以進入直路開始打邊爐🍲,如果唔想要豚骨湯底嘅話可以加錢轉其他湯底。加完湯底,店員再送上五份任食肉類,包括澳洲和牛、牛白肉、加拿大豬肉、頂級牛小排同牛肩胛🐂。 澳洲和牛細緻嘅大理石紋理縱橫交錯,淥大概30秒,嗰種入口即溶嘅感覺真喺一試難忘🥰; 牛白肉喺比較少見嘅部位,喺牛胸肋骨上面一塊細筋膜肌肉,充滿豐富嘅骨膠原,食落爽口有陣陣牛脂香👍
雖然配料對比一般火鍋店唔算太多,但都有幾多特別嘅餸菜,例如炸魚角、白水丸、素麵、蒟蒻、秋葵、羽衣甘藍🥬; 另外仲有 炸雞、薯條🍟、日式蕃薯糖水任食。 我比較欣賞嘅另一樣嘢喺佢哋嘅飲品,除咗自己調製嘅低糖冰糖紅棗燉雪耳同夏枯草,仲有啤酒、黑啤同麥啤,葡萄適、利賓納等亦都喺任飲,自認係酒鬼嘅你緊喺唔可以錯過🤓
最後食埋Dreyer's 雪糕同雲呢拿雪糕泡芙, 我就覺得非常滿足喇,唔知你又覺得點呢🤪?