2023-10-07 16 瀏覽
想去尖沙咀慢慢同朋友食個飯,但係又驚人多?講到尖沙咀餐廳集合之最,一定係厚福街H8莫屬,今次去了12樓的大樹燒烤食四川串燒。雖然係串燒店,不過餐廳會會預先燒好串燒,之後會放上客人枱上的鐵板保温,所以餐廳唔會周圍油煙,同朋友坐耐D傾下都唔驚成身油煙味。餐廳的食物選擇都唔少,除了有肉類、海鮮、蔬菜、丸類,仲有錢鍋鍋燒,價錢由10幾蚊起,係尖沙咀來講好抵食。「大大大茄子($38)」茄子切開後鋪滿厚厚的蒜蓉,再加上蔥花及辣椒粒,味道超級惹味。如果你驚蒜味,真係唔好叫,因為蒜味真係超級濃郁!「即開即燒大生蠔($35/隻、$188/半打)」燒蠔雖然唔係好大隻,不過粒粒蠔肉都好厚肉,蠔肉保持到鮮嫩,加埋蔥花、蒜蓉,及辣椒粒。「即開即燒大扇貝($35/隻、$188/半打)」扇貝同燒蠔一樣厚肉,如果有粉絲可以吸埋蒜香就會更正!「蒜蓉娃娃菜鍋鍋燒($43/鍋)」餐廳的鍋鍋燒好得我心,因為一般的燒烤店都只有乾燒蔬菜,而餐廳的鍋鍋燒都有幾款選擇,除了我點的娃娃菜外,仲有金針菇、鴨血粉絲、香辣酒花螺,及花甲粉絲。餐廳的鍋鍋燒,下面用的不只保温,而係會煲到微滾,熱辣辣的的蒜香湯加了辣椒粒,食落超級惹味。餐廳仲有不

餐廳仲有不少串燒可以選擇,而餐廳會預先把燒好的串燒放上保温的鐵板。
「燒雞軟骨($26/2串)」:烤雞軟骨係表面形成了一層薄脆的外殼,咬下去時會發出爽脆的聲音
「汁燒雞肉串($18/串)」:雞肉嫩滑的口感,肉質細嫩,不會過於柴硬
「絶味燒雞皮($26/2串)」:燒雞皮口感酥脆,脂肪賦予了雞皮一種豐富的口感
「燒雞中翼($20/串)」:燒雞翼外皮酥脆,燒烤過程保留了雞肉嫩滑的肉質

「避風塘燒賣($32/份)」炸燒賣外皮炸得酥脆,裏面口感韌勁,加上灑上蒜粉及蔥花,吃起來更加美味。

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)