2021-05-15 140 瀏覽
大家知唔知道在戲曲中心下面有間很好吃的中菜廳呢?今晚就帶大家去試試啦。中菜廳裝修非常華麗,好友中西fusion嘅感覺。唔講咁多,入正題啦。首先第一味餸,係杏仁豬肺湯,杏仁味非常重,同一時間豬肉味都好香,好開胃,非常適合做第一味餸!之後係一份「炸」嘅零食,係黃金魚皮半黃金苦瓜,師傅炸得好乾身,同事亦都有適當嘅鹹蛋味伴住,好嘢未!跟住嚟咗個潮式嘅黃花魚,黃花魚本身係清蒸,沒有很多的調味,但正正能夠反映出這條魚的新鮮,配上正宗嘅潮州豆豉醬,配搭一流,清新開胃。主菜到啦,係片皮鴨二食,首先我哋享受左第一食既鴨皮,之後係第二食嘅典型食飯,包皮鬆軟,配搭埋姜、青瓜、蔥等等嘅配料,非常嘢味!最精彩嘅送到啦,就係片皮鴨嘅鴨脾啦!見到隻費咁樣,滿足100分啦!最後係甜品,桂花糕配上椰汁糕,清新得來又唔會太嬲甜,係一個好好嘅甜品。中菜廳本身嘅菜式實而不華,誠意推薦大家來試一試。

中菜廳本身嘅菜式實而不華,誠意推薦大家來試一試。