2023-10-27
相約一班舊同事食晚飯, 舊同事之前係這間餐廳的熟客, 知道大同係尖沙咀新開了私房菜會所, 主理粵菜, 不過經佢同餐廳商量菜單後, 餐廳提議可以試下佢地既最近新西式菜餚, 所以就試下啦! 這裡環境舒服, 裝修優雅, 獨立房間一枱, 私隱度高, 仲有洗手間配置,乾淨企理.私房菜西式套餐包括以下幾款:*俄羅斯沙律 - 材料有薯仔粒、紅蘿蔔粒、青豆、雞蛋、火腿,同沙律醬, 仲有小量蟹子點綴, 起源自俄羅斯, 食落爽口, 份量都幾多, 可以再筆黎食*法式龍蝦湯 – 湯加了黑胡椒, 小小微辣, 香濃龍蝦味, 有幾粒龍蝦肉, 彈牙, 可以連法包點湯黎食或者搽牛油都得, 法包好脆*嫩煎鵝肝 – 鵝肝厚身, 外脆內軟, 好香鵝肝味, 不會好油膩, 配埋醬汁一齊食, 有層次*法式橙鴨 – 鴨入面有加左橙, 洋蔥, 香蔥一齊焗, 店員將成隻鴨切件分俾我地食, 鴨肉點埋香橙醬汁, 沒有鴨肉的膻味, 是一道果香濃郁開胃的菜餚*紅酒火燄煮提子加雪糕 – 店員說他們夏季是用車里子做這道甜點, 而家呢個季節就用提子, 雪糕我就揀左Baileys雪糕, 提子加埋雪糕一齊食, 食落酒味濃郁香滑最後會提供咖啡或茶~
*俄羅斯沙律 - 材料有薯仔粒、紅蘿蔔粒、青豆、雞蛋、火腿,同沙律醬, 仲有小量蟹子點綴, 起源自俄羅斯, 食落爽口, 份量都幾多, 可以再筆黎食 *法式龍蝦湯 – 湯加了黑胡椒, 小小微辣, 香濃龍蝦味, 有幾粒龍蝦肉, 彈牙, 可以連法包點湯黎食或者搽牛油都得, 法包好脆 *嫩煎鵝肝 – 鵝肝厚身, 外脆內軟, 好香鵝肝味, 不會好油膩, 配埋醬汁一齊食, 有層次 *法式橙鴨 – 鴨入面有加左橙, 洋蔥, 香蔥一齊焗, 店員將成隻鴨切件分俾我地食, 鴨肉點埋香橙醬汁, 沒有鴨肉的膻味, 是一道果香濃郁開胃的菜餚 *紅酒火燄煮提子加雪糕 – 店員說他們夏季是用車里子做這道甜點, 而家呢個季節就用提子, 雪糕我就揀左Baileys雪糕, 提子加埋雪糕一齊食, 食落酒味濃郁香滑 最後會提供咖啡或茶~