2021-03-14
不用上班的日子,終於可以慢慢享受一頓午飯鮨店一向比人貴價既感覺,想平食高質素壽司,食午餐就最好不過呢間以前係立食壽司,不過而家都有安排high chair,檯上有兩款茶包,玄米/麥茶。我揀左甘香既麥茶。我倆都點了自選壽司定食8貫($148)先送上沙律菜用上赤醋飯味道香醇,飯粒圓潤有彈性,醋飯已經夠味所以每一件壽司都不用另外沾上醬油。第一件必定由白身魚開始油甘魚係每次必點既白身魚。厚切既油甘魚肉,其魚油豐富入口鮮滑,極具彈性 。深海池魚肉質爽口赤身魚肌色澤紅潤,肉味濃厚。鯖魚肉質實淨帶油香,飯與魚肉中間加上香蔥添上一點芳香帆立貝極具彈性,令人齒頰留香穴子肉質唔似鰻魚既肥美,油分不多但口感輕盈軟滑。蔥拖羅軍艦 碎吞拿魚腩幼細香滑,軟綿綿的口感加上脂香蔥香,入口香滑。三文魚子軍艦每一粒三文魚籽都漲卜卜,入口每粒魚子喺齒間爆開,口腔充滿魚油香味辣吞拿魚軍艦大大件,幾乎一啖食唔哂,拌上辣味沙律醬,但無蓋過吞拿本身既魚香明太子帆立貝軍艦同樣係加左沙律醬,配上帶咸香既明太子,突顯帆立貝幼滑既鮮味最後送上熱騰騰既味噌湯暖暖胃
鮨店一向比人貴價既感覺,想平食高質素壽司,食午餐就最好不過
我倆都點了自選壽司定食8貫($148)
先送上沙律菜
第一件必定由白身魚開始
油甘魚係每次必點既白身魚。
厚切既油甘魚肉,其魚油豐富入口鮮滑,極具彈性
。
深海池魚肉質爽口
赤身魚肌色澤紅潤,肉味濃厚。
鯖魚肉質實淨帶油香,飯與魚肉中間加上香蔥添上一點芳香
帆立貝極具彈性,令人齒頰留香
穴子肉質唔似鰻魚既肥美,油分不多但口感輕盈軟滑。
明太子帆立貝軍艦
同樣係加左沙律醬,配上帶咸香既明太子,突顯帆立貝幼滑既鮮味
最後送上熱騰騰既味噌湯暖暖胃