2024-09-10
同同事lunch去咗尖沙咀一間日式鐵板燒餐廳~ 叫咗兩個午市精選套餐,真係食得好滿足! 我哋叫咗香煎鐵板大蝦拼深海馬友,另外一個就係安格斯牛扒拼香煎比目魚。套餐裏面首先有個魚湯,湯底清淡,味道鮮美,飲落好舒服。接住就係餐前沙律,沙律嘅配料新鮮,有生菜、番茄同埋少少海藻,淋上咗一啲日式嘅醬汁,味道清新,幫助開胃。然後就係我哋期待已久嘅主菜!香煎鐵板大蝦真係一絕,蝦肉鮮嫩多汁,外面煎得香脆,咬落去有啲彈牙,配上少少檸檬汁,味道更加提升。深海馬友就更加驚喜,魚肉滑嫩,帶有淡淡嘅海味,搭配鐵板燒嘅醬油,簡直係完美。安格斯牛扒就更加唔使講,牛肉質地極好,煎得剛剛好,外焦內嫩,肉質多汁,咬落去有種幸福感。香煎比目魚都唔錯,魚肉香香,吃落去非常嫩滑,味道亦都幾清淡,唔會搶咗牛扒嘅風頭,反而可以均衡一下口味。甜品可以選擇豆腐同埋抹茶雪糕。我地各一~ 抹茶雪糕,味道非常濃郁,甜度適中,豆腐就有豆腐嘅香氣!食完之後口感依然清新,真係一個完美嘅結尾。
我哋叫咗香煎鐵板大蝦拼深海馬友, 另外一個就係安格斯牛扒拼香煎比目魚。