2023-06-05
喺人流如鯽嘅尖沙咀,居酒屋·姫成為咗一個能讓你喘息嘅小天地。餐牌嘅揀選更係一道道美食嘅亮點,我哋品嚐咗紐西蘭牛柳、雞蠔串燒同埋手挽鹽白鰻燒,每一道都係令人懷念嘅味道。首先嚟嘅係紐西蘭牛柳,賣相十分吸引人,份量適中,牛肉嘅烹調恰到好處,完美保留咗肉嘅嫩滑同汁液。食落口嘅牛肉鮮嫩,同香氣四溢,係絕對嘅美味。其次係雞蠔,雞肉燒過後,仍然好嫩同彈牙,而且仲好有鮮味,真係好吸引。店員話佢隱藏料理,我私心推介黎到點都要試下最後一道係手挽鹽白鰻燒,烹調得十分精緻,鰻魚嘅肉質鬆軟,配上特製嘅鹽燒醬汁,不止保留咗鰻魚嘅鮮美,仲增加咗幾分特色。唔講唔知,原來白鰻既汁係鋪頭用鰻魚骨自家製的,難怪咁好味😋此外,佢哋嘅任飲清酒亦都絕對值得一試,$168嘅價格物超所值,配上以上嘅美食,更能將食物嘅風味提升到另一個層次。總括嚟講,居酒屋·姫為大家提供咗一場豐富嘅日式美食體驗,無論係賣相、口感,定係分量,都絕對值得你嚟試一試。