2020-05-31
喺The One行完街,就同朋友去LIFELASTIC Patisserie食個Cake~休息一吓~ 😝 呢度最出名係一系列無麩質杏仁蛋糕~就算有小麥過敏、乳糜瀉同麩質不耐症嘅人都可以放心食用架!雖然我無咩腸胃敏感,不過無麩質食物一般熱量都較低,食完罪惡感都無咁強~😏 講返LIFELASTIC Patisserie,最出名一定係草莓西瓜蛋糕,今次終於試到啦~!開心! 😝 店子唔大,不過面向落地大窗,環境唔錯。 店子位置唔算多,主力做外賣為主。環境帶點工業風,金屬枝架,藍調梳化,雲石Bar枱,低調又型格。入嚟坐低,我就order咗草莓西瓜蛋糕+靜崗茶園+榛子鮮奶咖啡。 坐咗無耐,店員就將蛋糕送上我枱,啲蛋糕實物比照片靚!層次分明,顏色鮮明,睇見都好開胃! 🤩 招牌草莓西瓜蛋糕,面層舖滿玫瑰花瓣、草莓同開心果,酸酸甜甜;中間就係玫瑰忌廉、杏仁餅及西瓜,比較清甜香濃;最底則係杏仁餅底,好香口,咬上口脆脆哋,口感唔錯! 另外,我超鍾意佢每層口味各異,但花果味自然融為一體嘅感覺,西瓜平衡咗忌廉嘅濃膩、草莓酸甜引出玫瑰嘅香氣,成件事好和諧,甜而不膩,高質!🤩 至於另一款蛋糕靜崗茶園,入面
蛋糕連咖啡下午茶套餐
招牌草莓西瓜蛋糕
靜崗茶園
焙茶Cake零苦味,入口甘香撲鼻,食得出隻茶粉幾靚。而佢哋用嘅香蕉偏熟,甜味較高,且質感綿密,焙茶幽香勾出香蕉嘅香甜,感覺幾好。不過,唯一可圈可點係焙茶味未夠濃,偏淡,有啲比香蕉搶咗味,整體味覺平衡無招牌西瓜那款咁好。
榛子鮮奶咖啡