2018-10-27
上次係cwb食過雲長小龍炊之後,一試難望! 諗住等凍d再去食多次。 不過上星期有朋友仔話比我聽,原來佢地係尖沙咀開左間分店,所以上星期我地決定去呢間新分店再回味過!食川菜火窩就一定要食麻辣,上次試過呢度既麻辣窩,好正! 又濃又香既辣味,聞到即刻流晒口水! 不想朋友仔唔食得好辣,所以叫左邊番茄湯底,湯底係好濃好香既茄味,鴛鴦鍋,正啊! 不過今次實在太肚餓啦,所以叫左幾樣小食先醫下肚!首先黎過尖椒皮蛋,本身我就勁鐘意食皮蛋,配埋辣辣地既尖椒真係無得頂啊!個汁酸酸地,又辣辣地,作為打邊爐前既小食真係無得彈!再黎就當然叫左必食既 即叫即炸紫菜脆響玲啦!個皮炸到扑扑脆,裡面夾住好爽口既紫菜,舔甜酸醬食,真係好好味㗎!食多條果陣又可以放落個辣鍋果面食,又辣又過隱香口野真係會越食越上癮,朋友仔忍唔住叫多左個新野,叫鬼馬墨魚脆,想睇下有幾鬼馬喎!哈~~點知又真係幾得意喎!原來係用油炸鬼包住D墨魚滑一齊炸,雖然好邪惡,但真係非常好食,有油炸鬼既脆口,又有墨魚既彈牙,唔錯!食完D咁正既炸野同小食,終於到戲肉,急不及待去淥淥淥啦!第一樣我必定食黃喉! 黃喉片得好薄,好爽口好脆, 雖則本身味唔算重,但係配上麻
不過今次實在太肚餓啦,所以叫左幾樣小食先醫下肚!
黃喉片得好薄,好爽口好脆, 雖則本身味唔算重,但係配上麻辣湯底,果種香辣感無得彈啊!
另外火鍋又點可以無肥牛呢? 我地叫左雪花牛立花,細細粒好的式,但係有好重既牛味,而且食落比薄切肥牛片更加有口感!牛靚又真係唔同D既,無論淥落番茄或者紅油湯底都得,正所謂茄牛好香濃,麻辣牛好野味!爽啊!!
食過牛牛,又點可以少得鴨血,呢個真係食麻辣窩必叫既,雲長既鴨血好大塊,但係好結實,點淥都唔會散既,食起上來吸收晒紅油既辣香,但仲係好爽口彈牙,好好味啊!
之後仲有手打四寶丸,望落粒粒一樣SIZE,手打都可以打得咁精細,唔錯!四寶丸有牛丸/墨魚丸/蝦丸/鯪魚丸,粒粒都好新鮮彈牙,幾好味!不過咁多樣丸當中,始終都係牛丸最好食,彈牙又香,配番茄濃湯最MATCH!
食左咁多肉,最後配埋個香辣紅薯粉,個粉吸收晒成個湯底既精華,真係條條都辣到不得之了,食到滴汗,但又就係想咁食法先過隱㗎!(雖則第日去TOILET一定好精彩,但咁好食就一於好少理,食左先講)!
食到飽飽,估唔到呢度仲好貼心咁送上每人一杯沙冰,比我地解辣!不過最特別既係個杯,因為用酌裝住,好有三角FEEL,襯晒雲長小龍坎既主題!