2023-09-17 135 瀏覽
自5月尾去過首爾旅行後, 我都好掛住韓國, 間唔中就會相約朋友食下韓國菜, 尖沙咀出名多韓國菜,除了韓國街之外,附近也有不少韓國餐廳, 今次同朋友黎試下呢間出名的韓國餐廳 ~“夜首爾”, 餐廳係由韓國人主理, 環境裝修都很有韓風, 味道正宗, 還播放著韓國流行的K-pop 音樂, 令我想起在韓國的遊玩日子, 很開心和一般的韓國餐廳一樣, 店員先送上8小碟不同的小吃, 當中一定包括泡菜啦,每碟都是餐廳每天新鮮手工製造。大白菜泡菜酸辣比例剛好,很入味和爽脆。*原味牛肋骨韓國人店員首先將牛肋骨起肉,然後切成一件件細小的牛肉粒粒咁樣, 方便燒,  之後我地就可以自己燒啦, 牛肉不是很肥,味道有濃郁牛味,質地軟熟, 仲可以點淮鹽或醬油食, 增添唔同味道。之後店員幫我地剪開肉骨則邊既肉,剪成一小塊放落去燒,好味*薄切五花腩 (180g)朋友話想試下薄切五花腩, 之前多數食開厚切,同埋去韓燒, 一定係烤肉必選之一,五花腩半肥瘦,肉同脂肪比例好平均,如果怕油膩,可以另外叫生菜包住五花腩加泡菜食,食落好香口不油膩,口感爽口,不用點調味就已足夠。*鮑魚粥  之前去到韓國, 我都一定食佢地既鮑魚粥, 今次係

*原味牛肋骨

原味牛肋骨

*薄切五花腩 (180g)

*鮑魚粥
之前去到韓國, 我都一定食佢地既鮑魚粥, 今次係香港都想食, 呢度鮑魚粥好足料, 多鮑魚粒,
粥煲到好軟綿綿香滑, 好味

鮑魚粥

2023-09-16