2022-06-10 265 瀏覽
落大雨同朋友黎到海港城食晚餐,想食中菜既我地見到 點一龍 宜家有同星級名廚陳啟德師傅,德哥,合作既川菜喎。一於去食下先。去到7月31之前黎點一龍都可以食到一共有11款來自德哥精心設計既一系列川菜。餐牌有寫到唔同既菜式有唔同既辣度,可以照顧到唔同喜好既食客。我地今次就食左其中幾款喇:雲片白肉其實即係蒜泥白肉,見到片片肉片大大塊,肥瘦相間。我驚太辣所以餐廳好親切咁幫我地辣汁另上,倒左落去d白肉度即刻蒜香撲鼻。水煮牛肉成碗紅卜卜咁勁澎湃,薄切既牛肉份量都好多食落好嫩滑又好軟稔,底下既芽菜同其他配料吸哂個湯底既精華,咬落爽口又麻香帶勁。魚香蝦球蝦球浸左係特製既醬汁度,除了有豆瓣醬,好似仲落左d酒釀既材料,食落味道係咸中帶甘甜,好特別又好惹味。粒粒蝦球都新鮮彈牙又掛到汁。馳名擔擔麵擔擔麵睇個湯底都知香濃醇厚,充滿芝麻同油香。飲左啖湯質感細滑順喉,麵上面有d肉臊,連麵食落帶咸香好滋味。紅油抄手粒粒抄手飽滿又大粒,香辣開胃。紅糖糍粑甜品既糍粑係粒粒方形既,出面炸到金黃色,入面質感軟糯咬落去又煙韌,做到內軟外脆既效果。出面再淋左d黑糖醬,甜而不膩。。。點一龍 (海港城)尖沙咀廣東道3-27號海港城港

雲片白肉

水煮牛肉

魚香蝦球

馳名擔擔麵

紅油抄手
粒粒抄手飽滿又大粒,香辣開胃。

紅糖糍粑

點一龍 (海港城)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖