2024-02-16
最近朋友介紹咗尖沙咀有間日本餐廳幾正,今日放工同老工去撐下檯腳先。 餐廳以和式木系為主,簡潔清雅。座位寬闊舒適。 三文魚刺身色澤鮮明,魚肉是橙紅色,肉質堅挺,肉質光滑。三文魚新鮮肥美,入口感覺結實飽滿,魚油豐盈有化口感。味道甘香,肉質爽滑,食起來唔油膩。 吉列大蝦炸得金黃酥脆,外層令人垂涎欲滴🤤點少少蛋黃醬同檸檬汁已經非常滋味。 香燒雞皮(鹽燒):平時都好少會食燒雞皮,自從老公介紹完好食,從此愛上了,雞皮有彈性而且好脆口,送啤酒一流🍻 鹽燒雞軟骨:食落爽口又有嚼勁,味道超正!🤤 五花荔枝肉:五花肉同脂肪比例恰到好處,油脂香氣十足,油脂入口仲保留住脂肪融化口中的香味,肉質柔嫩多汁,肉味濃郁美味。五花肉包住粒粒清甜嘅荔枝,令到五花肉嘅油脂減膩,非常絕配。 蘆筍豚肉卷:薄薄嘅豚肉片包住蘆筍,配搭清爽,亦能保留蘆筍脆嫩的嘅口感。 月見照燒免治雞肉棒:食落去雞肉好爽口有質感,點埋蛋黃更加美味。鰻魚炒飯用上珍珠米,炒飯粒粒分明,加上蒲燒鰻魚粒,香甜惹味! 牛肉豆腐野菜鍋:牛肉肥瘦均勻,口感軟嫩,加上嫩滑嘅豆腐、大葱、甘筍,再配埋醬油湯底,非常美味,食完成個鍋都暖笠笠。
餐廳以和式木系為主,簡潔清雅。座位寬闊舒適。
鹽燒雞軟骨:食落爽口又有嚼勁,味道超正!🤤