2024-02-25 18 瀏覽
鮨岸@尖沙咀今日同朋支一齊黎呢間尖沙咀新開既Omaske試下,呢度環境舒適,呢度主要做江戶前壽司。餐廳格局同日本Omaske店一樣,都係一張L型吧枱,由師傅逐件遞上壽司。今次我地就揀咗十五道 (竹) $598,當中包括前菜﹑刺身四點﹑一品料理﹑壽司六點﹑江戶前玉子﹑鯛魚湯同埋甜品,都幾豐富架。呢度既魚生真係好鮮甜好味,大家可以黎一試!🟥前菜三款- 有糖醋車厘-日本菠菜漬物- 魷魚仔: 魷魚仔細細隻幾爽口,配埋酸酸地既汁,好味道。 🟧刺身四點- 九州池魚:池魚上加了柚子,帶陣清新口感- 青魚:因為魚皮有輕輕燒過,令到魚生有陣燒香味- 象拔蚌:象拔蚌產地係北海道,象拔蚌好爽口彈牙,非常鮮甜- 令和之怪物:蠔身肥大厚肉,食落去好滿足,而且唔會有陣陣海水腥味,非常甜🟩一品料理:金雕立鱗燒師傅介紹呢條魚係用高溫反覆油炸,所以見到佢既鱗片係豎起,除左食到魚既鮮味,仲食到外皮香脆口感 ⬜️壽司六點- 蜜柑鯛魚:魚生上面只加上少少蜜柑作調味,大家可以食到魚生的鮮甜味-冰見寒鰤:上網睇返原來冬季先會有呢個魚,所以可以話係期間限定呢。佢既肉質緊實、脂肪比較多-柚子北海道帶子:北海道帶子向來係質素保證,上面加
鮨岸@尖沙咀

🟥前菜三款
- 有糖醋車厘

-日本菠菜漬物

- 魷魚仔: 魷魚仔細細隻幾爽口,配埋酸酸地既汁,好味道。

🟧刺身四點
- 九州池魚:池魚上加了柚子,帶陣清新口感

- 青魚:因為魚皮有輕輕燒過,令到魚生有陣燒香味

- 象拔蚌:象拔蚌產地係北海道,象拔蚌好爽口彈牙,非常鮮甜

🟩一品料理:金雕立鱗燒

⬜️壽司六點

-柚子北海道帶子:北海道帶子向來係質素保證,上面加左柚子,更加鮮甜

-車海老壽司壽司只係煮到7分熟,口感軟熟,而車海老非常肥大厚肉。

-和歌山大拖羅:拖羅入口即溶,油脂滿滿

-赤海膽手卷:赤海膽非常鮮味,一D腥味都無,食完我都想買返盒赤海膽食呢

🟨鯛魚湯
用左4個鐘去煮鯛魚湯,果然魚味非常濃烈,飲完個身都暖哂

🟫江戶前玉子
玉子入面有蝦肉、魚肉、雞蛋同糖去整成,並唔係只係普通蛋氣味玉子,反而食到陣陣海鮮味

🟦北海道雪葩+雪米糍
雪葩甜又滑,而芝麻味雪米糍非常濃芝麻味,不會太甜。

📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈13樓