2020-12-13
今日lunch同同事出左黎尖沙咀嘅正中心 - Isqaure附近搵食,明知商場入面嘅餐廳比較貴,喺Isquare門口望到對面商廈嘅招牌「世華餐廳」,勾起無限回憶。記得中七畢業喺尖沙咀番part time sales有時都會黎食,事隔差唔多十年,「世華」依然屹立不倒係鬧市嘅正中心,不過我對食物嘅味道已經全無印象。上到3樓發現同以前差唔多,拎起餐牌睇基本上講得出嘅碟頭飯,炒粉麵甚至泰式湯粉、韓式午餐都有,結果我揀左茶記其中一樣最common嘅碟頭飯 - 咖哩牛腩飯! 首先黎嘅係餐包,咦明明我地兩個人點解會得一個餐包呢?!原來我個咖哩牛腩飯係餐牌上歸類西式午餐所以有餐包...同事叫左中式午餐所以冇包~ 餐包上枱凍冰冰,冇翻熱,偏硬。 再黎午餐可以揀紅白中,姐係羅宋湯/忌廉湯/中湯,我揀左羅宋湯。羅宋湯味道唔濃唔辣,只係用茄膏吊味,我估冇用牛尾/牛骨熬,湯內椰菜嘅份量亦唔夠。 =========================咖哩牛腩飯 $58食完餐包飲完餐湯,主菜5分鐘唔夠就到,擺明係預先煮好。咖哩嘅賣相都唔錯,有5大舊牛腩,幾舊薯仔。不幸嘅係,點解咖哩嘅味道同公司隔離茶記一模一樣嘅?!似乎
=========================
咖哩牛腩飯 $58
食完餐包飲完餐湯,主菜5分鐘唔夠就到,擺明係預先煮好。咖哩嘅賣相都唔錯,有5大舊牛腩,幾舊薯仔。不幸嘅係,點解咖哩嘅味道同公司隔離茶記一模一樣嘅?!似乎係用上同一包咖哩粉。再者,牛腩完全炆唔淋,我咬到攰,要攞餐刀切。更甚嘅係,呢碟碟頭飯竟然要$58,相同價錢有好多其他好選擇啦。餐飲叫左凍奶茶,水吧嘅師傅似乎太趕落少左奶,上枱見到奶茶嘅顏色就「可見一斑」。
對世華嘅評價真係一般,呢個價錢黎講CP值認真麻麻。
世華餐廳
📍尖沙咀北京道71-77號誠信大廈3樓