天外天

Above & Beyond
2021-10-13 1465 瀏覽
🎉慶祝家人生日,所以去左hotelicon staycations ~由於package 有包餐飲券所以dinner就揀左食中菜~「🌃靚景·好服務·精緻嘅中菜」就係-「天外天」-是次點左「🦆片皮鴨晚市套餐」、由頭盤到甜品一共有6道菜~「🥒川汁青瓜帶子、原隻鮑魚雞粒撻、蜜汁叉燒」作為頭盤係一個非常好嘅開始👍🏻由淡到濃味~青瓜帶子微辣但清新,非常開胃~鮑魚雞粒撻,鹹甜鬆脆煙韌嘅配搭,每一part都無可挑剔,證明佢哋嘅點心做得出色🌟🍯蜜汁叉燒、蜜味濃叉燒又夠軟夠冧,靚叉就係要咁嘅質素!「🦆港式片皮鴨」認認真真呢個我唔抱太大期望,因為之前都見到好多人嘅feedback 都唔太正面~但試後我又覺得唔差喎🤔質素未達專食片皮鴨專門店個種咁好食,但比好多中菜餐廳做得好~個點心皮熱辣辣做得又薄又夠滑,包起鴨嚟食一流😋😋至於重點隻鴨,味道ok冇鴨羶味,❌敗筆係皮唔夠酥脆,鴨肉偏鞋口唔夠Juicy~「🐦鹿茸菌竹笙燉法國鷓鴣」💯分嘅燉湯,大大力推薦🌟🌟🌟🌟🌟鷓鴣肉有自己獨特嘅味道,肉質都好甜好嫩~仲高蛋白質、低脂肪,營養豐富又滋補~而個鹿茸菌一打開個蓋菌香味香氣四溢~🔥燉嘅火候又足夠,啖湯真係好好飲,暖入心呀

「🌃靚景·好服務·精緻嘅中菜」就係-「天外天」

是次點左「🦆片皮鴨晚市套餐」、由頭盤到甜品一共有6道菜~
「🥒川汁青瓜帶子、原隻鮑魚雞粒撻、蜜汁叉燒」
作為頭盤係一個非常好嘅開始👍🏻由淡到濃味~
青瓜帶子微辣但清新,非常開胃~
🍯蜜汁叉燒、蜜味濃叉燒又夠軟夠冧,靚叉就係要咁嘅質素!

「🦆港式片皮鴨」
個點心皮熱辣辣做得又薄又夠滑,包起鴨嚟食一流😋😋

「🐦鹿茸菌竹笙燉法國鷓鴣」
💯分嘅燉湯,大大力推薦🌟🌟🌟🌟🌟
鷓鴣肉有自己獨特嘅味道,肉質都好甜好嫩~
仲高蛋白質、低脂肪,營養豐富又滋補~
而個鹿茸菌一打開個蓋菌香味香氣四溢~
🔥燉嘅火候又足夠,啖湯真係好好飲,暖入心呀❤️

「大千爆蝦球🦐」
係冇大排檔嘅鑊氣㗎喇,但2樣唔同style嚟冇得講😝
味道夠辣夠惹味,大蝦大大隻夠彈牙~
可惜真係比較辣🌶小朋友食唔到喇~

「🦀蒜香帶子蟹肉炒香苗」
🤩超驚喜嘅炒飯!
絲苗粒粒炒得乾身分明,夾埋帶子蟹肉又好有咬口~
食一口覺得啲飯會係口入面跳舞咁💃🏻💃🏻😋😋

「🥭楊枝甘露配美點雙輝」
本來食到炒飯都好滿足好開心~
但成餐飯居然好頭唔好尾⋯⋯衰左係呢個甜品度😣
楊枝甘露稀如水無味無道、件桂花糕我以為係啫喱糖、最似樣啲嘅合桃酥都最多帶俾我以前藍罐曲奇🍪嘅味道🤭🤭

講完食就👍🏻讚讚佢地嘅服務喇,由於有家人生日🎂咁餐廳方面特意送上香檳🍾️杏仁露同🍑壽包~
值得一提個壽包好好食(由於個甜品太失望我冇心機影個包喇)
佢個包外皮又係好香好煙韌,入面蓮蓉餡香得嚟唔會好甜仲配上靚靚鹹蛋黃😋
仲有嘅係我個囡唔小心倒瀉晒杯🍎蘋果汁🧃佢地都即刻比返第二杯我~
就算全場爆滿都好喇,佢地都好細心觀察每一枱,即時滿足各客人嘅要求,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻

• 鹿茸菌竹笙燉法國鷓鴣
  • 蒜香帶子蟹肉炒香苗