2024-11-05
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·▎早排朋友睇 ʏᴏᴜᴛᴜʙᴇ 介紹過 ʙᴀʟɪ ᴛᴏᴡɴ睇返餐廳有人情味嘅故事 就想試下印尼菜 睇下印尼姐姐平時會去打凳嘅餐廳喺咩味道 地點方便 由佐敦站 ᴇxɪᴛ ᴅ 去 ᴛʜᴇ ɴᴀᴛᴇ 3/ꜰ 𖠿餐廳環境闊落 佈置幾有印尼同餐廳歷史特色我欣賞佢個大窗台 夜晚食仲可以見到彌敦道車水馬龍 車燈係玻璃中 光映成趣嘅美麗畫面 「 印尼特色炒飯、金貝飯 」之間金貝飯更出色 比起炒飯底 薑黃飯更啱我地口味 層次味道更多 薑黃飯用上 香茅、檸檬葉、薑黃、鮮椰汁等材料烹調六小時而成 香味清新 仲做到粒粒分明好乾身「 雙色咖央多士 」正到不得了 麵包烘得超香脆 配搭上輕微加熱溶化嘅牛油甜醬 邪惡到爆 ᴊᴇɴɢ「 峇里堂珍多公雞冰冰 」甜品埋尾 椰子雪糕刨冰 配上紅豆、糖醬、大樹菠蘿、珍多冰等 配料豐富 同玻璃外嘅彌敦道一齊打卡 以車燈點綴都唔錯呢 𖡘𖤣🜸▸ 金貝飯 ┅ HKD 34▸ 印尼特色炒飯 ┅ HKD 93▸ 峇里醬炒通菜 ┅ HKD 68▸ 雙色咖央多士 (4) ┅ HKD 40 ▸ 峇里堂珍多公雞冰冰 ┅ HKD 60𖡘𖤣 (˙
▎早排朋友睇 ʏᴏᴜᴛᴜʙᴇ 介紹過 ʙᴀʟɪ ᴛᴏᴡɴ
睇返餐廳有人情味嘅故事 就想試下印尼菜
睇下印尼姐姐平時會去打凳嘅餐廳喺咩味道
餐廳環境闊落 佈置幾有印尼同餐廳歷史特色
我欣賞佢個大窗台 夜晚食仲可以見到彌敦道
車水馬龍 車燈係玻璃中 光映成趣嘅美麗畫面
「 印尼特色炒飯、金貝飯 」之間金貝飯更出色
比起炒飯底 薑黃飯更啱我地口味 層次味道更多
薑黃飯用上 香茅、檸檬葉、薑黃、鮮椰汁等材料
烹調六小時而成 香味清新 仲做到粒粒分明好乾身
「 雙色咖央多士 」正到不得了 麵包烘得超香脆
配搭上輕微加熱溶化嘅牛油甜醬 邪惡到爆 ᴊᴇɴɢ
「 峇里堂珍多公雞冰冰 」甜品埋尾 椰子雪糕刨冰
配上紅豆、糖醬、大樹菠蘿、珍多冰等 配料豐富
同玻璃外嘅彌敦道一齊打卡 以車燈點綴都唔錯呢 𖡘𖤣
🜸
▸ 金貝飯 ┅ HKD 34
▸ 印尼特色炒飯 ┅ HKD 93
▸ 峇里醬炒通菜 ┅ HKD 68
▸ 雙色咖央多士 (4) ┅ HKD 40
▸ 峇里堂珍多公雞冰冰 ┅ HKD 60
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
𓌈˒˒ 峇 里 堂 ʙᴀʟɪ ᴛᴏᴡɴ 𖠿
❜ 尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓
3/F, The Nate, 176 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
— @bali_townhk1975
܀
܀ Follow @chillfood.basis for more 📸