2021-09-08
朋友推介呢間位於尖沙咀金巴利道嘅居酒屋,話佢哋用料相當新鮮,今日決定帶埋屋企人去試吓~好日本風嘅餐牌,食物種類非常多,亦有好多唔同嘅飲品,包括Sake~因為揸咗車,所以揀咗兩杯梳打~左邊係蜜瓜乳酸($78),右邊係芒果乳酸($78)兩杯飲品都好清新,亦唔係落堂水果仲死甜,個人比較鍾意芒果,飲落好似真係食緊芒果咁~刺食揀左三文魚腩刺身($108)同深海池魚刺魚($148)真係超級新鮮!!!三文魚腩好肥美,池魚好有驚喜,一食就食得出好新鮮嘅感覺!師傅厚切刺身,令口感變得更正~黑豚蘆筍卷($78)網上見到啲人話串燒都好正,試下啦~果然好正,蘆筍好新鮮無渣,豚肉醃得好夠味,正~特選壽司盛合($298)8件特選嘅壽司組合,都係大路大家鍾意食嘅,包括吞拿魚、三文魚、北海道赤背、海膽、墨魚等,用料新鮮到呢!!厚切肥美,屋企人大讚海膽,超級鮮甜~味噌蟹甲羅($78)日本居酒屋必點菜式!超級好味啊,一上菜之後,店員幫手將蟹膏、鵪鶉蛋同其他配料攪勻,然後幫手放上爐燒,好肥美嘅蟹膏,超級讚~海葡萄抹茶冷麵($128)食完蟹甲羅,食返呢個清清地嘅冷麵中和下先~好特別嘅菜式,配埋冷麵汁食好清新~最後以牡蠣天婦羅
刺食揀左三文魚腩刺身($108)同深海池魚刺魚($148)
黑豚蘆筍卷($78)
特選壽司盛合($298)
味噌蟹甲羅($78)
海葡萄抹茶冷麵($128)
最後以牡蠣天婦羅($168)作結~
四件牡蠣蠔,每隻都接受手掌咁大,炸粉唔好,炸得好好,又係好新鮮~
總結,用料真係好新鮮,追求食材鮮度嘅朋友一定要食~