2024-11-25
🥢尖沙咀天文臺道樓上一間高質私房菜,聽聞佢哋嘅私房菜式好有驚喜又非常之高質,環境光猛乾淨,最啱就係同屋企人或者一大班朋友一齊嚟食返餐,最近新推出高質8 道菜式「冬至套餐」 最吸引眼球嘅「金湯脆米海斑 」之前打卡已經瘋狂燒到大家,被朋友問爆喺邊到食,另外呢度仲有鑊氣小菜做緊七八折,如果想私隱度高嘅話,仲可以包廂海鮮火鍋,呢度海鮮會特別靚,因為店主係做海鮮,每日揀最新鮮最靚嘅海鮮直送過嚟,所以有返一定嘅水準👉🏻冬至套餐 $630/位(六位用)🥢脆皮乳鴿唔係誇張,呢個暫時係近排食過最好食嘅乳鴿,個人好鍾意食乳鴿,如果有乳鴿嘅就會嗌返一隻,呢到揀選剛剛好大小嘅乳鴿,唔會太細無肉,亦唔會太大隻好嚡,呢個係我心目中嘅標準,食落嘅肉質嫩滑,乳鴿表面脆卜卜,而且帶陣陣香料嘅味道,點少少椒鹽吊味剛剛好,係會掛住呢一隻乳鴿🥢椒汁南非鮑魚用上特製椒汁,酸酸辣辣的泡椒口味,配上爽脆嘅新鮮南非鮑魚,仲有木耳及配菜,作為開胃凍盤前菜夠曬開胃惹味🥢蒜蓉蒸台生蠔用上大size 的台山生蠔,蒜香味道令生蠔更鮮味,蠔味豐富🥢伍佰例湯 呢個例湯真係唔簡單,原來係「五指毛桃乳鴿湯」用上3 隻乳鴿加上五指毛桃及其他材料燉煮而成
👉🏻冬至套餐 $630/位(六位用)
🥢脆皮乳鴿
🥢椒汁南非鮑魚
🥢蒜蓉蒸台生蠔
用上大size 的台山生蠔,蒜香味道令生蠔更鮮味,蠔味豐富
🥢伍佰例湯
呢個例湯真係唔簡單,原來係「五指毛桃乳鴿湯」用上3 隻乳鴿加上五指毛桃及其他材料燉煮而成,好足料用足心機咁煲,味道夠曬濃,飲落係順喉乳鴿湯嘅清甜,帶少少五指毛桃特有的椰子香,有補氣健脾嘅滋潤感覺
🥢金湯脆米海斑
超打卡嘅金湯脆米海斑,爆香熱辣辣嘅脆米灑上野生海杉斑上,再用顏色超美嘅金湯淋上去,咋咋聲好有食欲,建議即刻食,魚肉、金湯脆米一啖過,會食到脆脆的唔同嘅口感,細心位係魚肉,事前已經切成一片片,魚肉肉質緊實入口即化,係非常有特式而且非常之有驚喜嘅一道菜
🥢瑤柱扒豆苗
夠曬份量足料嘅瑤柱,新鮮鮮嫩嘅豆苗,秋冬天最啱食嘅一道菜
🥢膏蟹炒糯米
非常欣賞呢一個蟹膏炒糯米用上新鮮嘅麵包蟹,麵包蟹係以多蟹膏而見稱,取至麵包蟹入邊嘅蟹膏炒入糯米飯,生炒糯米飯,口感煙煙韌韌,而且軟硬剛剛好,飯粒吸滿蟹味精華,蟹肉鮮甜,飯味香濃惹味,而且份量好足,可以同朋友share 最開心
🥢薑茶湯圓
最後後來一個薑茶湯圓,薑湯辣到十足,最鍾意啲好濃嘅薑味,冬天飲完絕對暖身,作為甜品係一個完美總結
🥢呢度食食吓原來都幾多人今日嚟到都爆曬場,整體真係好鍾意呢度嘅菜式,尤其是脆皮乳鴿及金湯脆米海斑真係非常之有驚喜,而且味道真係好高質,第時想食返餐好嘅同朋友一齊或者帶同屋企人都係一個唔錯嘅選擇,另外仲有推出足料冬至新春盆菜,如果想同屋企人食好啲,記得早訂
👉🏻冬至新春盤菜
伍佰鮑魚海參盤菜