2023-05-27
📍稻乙日本料理 (尖沙咀)再次出動食日本嘢!呢間居酒屋嘅食物質素好高❤️,而且環境舒適闊落,仲設有榻榻米座位,好有日本feel🇯🇵!! 今次我經OpenRice訂座有全單9折優惠,如果點720ml嘅清酒仲會有買一送一😍!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️脆炸北海道白蝦 ($150)白蝦炸得金黃酥脆🦐,可以就咁連殼食,好香口,好適合送酒!▪️清酒煮日本大蜆 ($180)湯底嘅清酒味唔算太突出,但好清甜。🤩蜆肉好大隻,食落鮮甜無沙,仲帶有淡淡清酒香!▪️燒茄子 ($80)同平時食開嘅茄子有啲唔同,調味好簡單,用上少少嘅醬油正可突顯茄子嘅鮮味🍆,口感仲好軟滑。▪️水雲 ($40)店員介紹下先知原來水雲係日本嘅髮菜😮,第一次試覺得幾特別,食落好爽口,味道酸酸地,好開胃。▪️松葉蟹肉蕃茄沙律 ($180)沙律菜好新鮮爽脆🥗,松葉蟹肉份量都多,味道好鮮甜,配埋胡麻醬好開胃!▪️燒活鰻魚 ($140)燒活鰻魚嘅肉質會比起燒一般嘅更加鮮嫩多汁🥰,口感好爽脆彈牙,加少少鹽燒已經好香,不過要注意魚骨呀。▪️炸香魚 ($80)外皮炸得好脆卜卜,魚肉鮮嫩,加少少檸檬汁🍋會更好食。▪️雞頸肉串燒 ($38)外脆內嫩😙,帶微微嚼勁,
𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️脆炸北海道白蝦 ($150)
白蝦炸得金黃酥脆🦐,可以就咁連殼食,好香口,好適合送酒!
▪️清酒煮日本大蜆 ($180)
▪️燒茄子 ($80)
▪️水雲 ($40)
▪️松葉蟹肉蕃茄沙律 ($180)
▪️燒活鰻魚 ($140)
▪️炸香魚 ($80)
外皮炸得好脆卜卜,魚肉鮮嫩,加少少檸檬汁🍋會更好食。
▪️雞頸肉串燒 ($38)
外脆內嫩😙,帶微微嚼勁,味道香濃,肉汁豐富。
▪️雞橫膈膜串燒 ($38)
第一次食雞橫膈膜,食落好有咬口,肉質充滿彈性!
▪️雞皮串燒 ($28)
雞皮燒得好薄脆,好香口,仲唔會太過油膩。
▪️生蠔刺身 ($90/1)
生蠔超大隻肥美🤤,而且好新鮮!肉質爽口,🦪帶有淡淡海水味,好高質!
▪️明太子炒鮮蘆筍 ($150)
明太子嘅份量好多,蘆筍口感好爽脆,兩者超夾,鹹香滿滿。
▪️魚湯稻庭烏冬 ($130)
必試佢哋最招牌嘅魚湯烏冬❣️!佢哋嘅湯底係用咗多種魚熬製而成,味道超香濃鮮甜🐟,而且唔會腥。稻庭烏冬口感幼滑彈牙,掛湯力強,每一啖都品嘗到鮮甜嘅魚湯,好推薦!
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀寶勒巷10號2樓
2/F, 10 Prat Avenue, Tsim Sha Tsui