2024-04-04
繼上次吃過醬油蟹後,有朋友介紹話帝國中心上面有間叫《韓珍》的醬油蟹整得更好吃,今曰一於同亞仔來食,去到轉左一個圈都找不到,原來是改了名,衣家叫《韓脈》,由原班韓國人主理。有人被我和婆婆昨天果餐燒烤吸引過來😏,話今曰又要同我BBQ喎!仲問唔知衣度會唔會有專人幫我地燒呢?😌坐下不久,一貫韓風,馬上便上來一連串精彩的韓式前菜,有泡菜,涼拌黃豆芽,小魚干,醃白蘿蔔,翠玉瓜及生菜沙律等等,店員仲好好人提醒我地,話食晒同佢講可以免費再refill,前菜放題吸客🤣每間餐廳都有自己一套特製嘅醬油來醃製醬油蟹,連亞仔都話這家整得比較好食,醬汁不但提升了肥美蟹膏的鮮味,更一點腥味都沒有,蟹蓋膏拌上紫菜雞蛋牛油飯,瞬間把整碗飯也秒清過來😋鍋蓋五花肉要烤起來了🥳,四條超厚五花腩,確實有專人即埸幫你燒,烤出香氣十足又香脆的五花條,配上生菜泡菜一起吃,完全被這美味征服了🤤亞仔話食韓國菜,必定要點經典牛肉石鍋拌飯,還要瘋狂拌上韓式辣椒醬,讓每粒米飯蓋上顏色,這樣才叫真美味😉