2014-06-28
今日我地三個女人一個墟都要黎潮潮聖,拜會呢個台灣黎既「名媛」。台灣Honey Toast既始祖已經進駐香港The One商場,一上到去三樓就見到約廿幾人o係門口排隊,餐廳外圍佈置到好似歐洲街頭咁既小屋Cafe,感覺休閒捨意。而且,四處都見到個個高貴既「名媛」logo,包括招牌同menu難怪我地都見到都有唔少女仔著到鬼火咁靚黎做個甜妞兒。餐廳佈置高檔時尚,天花掛有大型吊燈,我地坐個個房地上放滿小盤栽,感覺特別清新,期間仲見到好似老闆娘既人o係度擔大旗,認真設計環境佈置中。餐廳座位舒服,梳化座位放有主題cushion,空間感足夠,當然滿佈女仔既地方係有多d聲音,但好想講這餐廳係好好傾既地方。呢間餐廳規定無論你有無另點食物,每位客人都必須order一杯飲品,變相最低消費$3X,smart move*我點呢杯係奇異果茶,味道清新,有粒粒果肉,唔會話落好多糖水好假好甜,而係味道天然。Club Sandwich一分三件,岩岩夠我地一人一件。個法包有稍稍烘過,脆脆地,包住爽脆既生菜,豐滑既蛋同火腿,好正。中間放左一球凍薯容同蕃茄青瓜,味道清淡,調味好多加d。辣雞肉意粉份量黎夠我覺得偏細,雖然無見到辣
一上到去三樓就見到約廿幾人o係門口排隊,
餐廳外圍佈置到好似歐洲街頭咁既小屋Cafe,感覺休閒捨意。
而且,四處都見到個個高貴既「名媛」logo,包括招牌同menu難怪我地都見到都有唔少女仔著到鬼火咁靚黎做個甜妞兒。 餐廳佈置高檔時尚,天花掛有大型吊燈,我地坐個個房地上放滿小盤栽,感覺特別清新,期間仲見到好似老闆娘既人o係度擔大旗,認真設計環境佈置中。 餐廳座位舒服,梳化座位放有主題cushion,空間感足夠,
當然滿佈女仔既地方係有多d聲音,但好想講這餐廳係好好傾既地方。 呢間餐廳規定無論你有無另點食物,每位客人都必須order一杯飲品,變相最低消費$3X,smart move*
我點呢杯係奇異果茶,味道清新,有粒粒果肉,唔會話落好多糖水好假好甜,而係味道天然。 Club Sandwich一分三件,岩岩夠我地一人一件。
個法包有稍稍烘過,脆脆地,
包住爽脆既生菜,豐滑既蛋同火腿,好正。
中間放左一球凍薯容同蕃茄青瓜,味道清淡,調味好多加d。 辣雞肉意粉
份量黎夠我覺得偏細,
雖然無見到辣椒,但食落仍然刺激,愈食愈上癮。
蘑姑好甜,後悔無叫個個cream mushroom意粉。 Classic Waffle係主要cream加vanilla雪糕
Waffle底好似雞蛋仔,好食個隻,
真係外面脆,入面軟,仲充滿蛋香。
略嫌球雪糕細左d,因為食
剩兩件時已經無曬(已經好克制自己lol) 黎到主角啦Party in your Mouth,
成件藝術品咁閃耀登場,除左「好鬼靚」,真係無其他更適合既形容詞去形容!
店員可能知港女特質都係相機食先,所以好友善叫我地盡情影,影飽先叫佢過黎,
又主動請纓幫我地影合照,女店員MAY服務態度一流,又有笑容。
*呢度有d店員係台灣直接入口,所以大家要準備講煲冬瓜啦LOL 店員講解時認真用心,令我了解 廚師希望客人真正既食法。
1)先拎下所有水果同馬卡龍
2)從一邊界開成個包
3)取出6件honey toast其中一件
4)擦上custard同雪糕
5)最後隨喜好落水果或加蜜糖
Honey Toast 甜度岩岩好,加埋吉士醬同雪糕,在你口中開party,
真係一個好好既食品名稱,所有美妙既感覺在口中爆發,
toast既脆軟,加雪糕既冷滑,草莓既清新感,吉士醬既充足,
這個party開心過蘭桂芳既dancing party,哈,神級始祖既魔力!
餐廳7月底才正式開張,宜家係試業期,有特別既時間營運,
要拎籌要等要有耐性,但成個經驗都好愉悅,好開心做了甜妞兒一個晚上。