2019-12-13
今年食韓國菜既次數真係屈指可數,所以今日決定同女友食香港最出名既韓國餐廳-Outdark!電梯一開就見到一幅掛滿情人鎖既牆,立即勾起上次韓國旅行時掛情人鎖既點滴。我同女友已經一齊左四年,所以證明情人鎖非常有效😂餐廳燈光幽暗,天花掛滿星星裝飾,感覺幾夢幻,未到月尾已經感受到聖誕氣氛。Outdark有齊女友最愛既三款韓國食物。第一款係炸雞。我地叫左炸雞拼盤,味道方面揀左醬油同蜜糖香蒜。雞件數量多,炸薯格份量更多,醬油味唔係太出,但外皮夠香脆,肉質嫩滑。另外加左$20有一串年糕,煙煙韌韌既口感同炸雞完全相反,不過整體無咩味道。餐廳額外俾多四款醬汁,不過我覺得炸雞夠味所以無點。第二款食物係炸醬麵,麵條彈牙,整體味道甜甜地完全唔辣,洋蔥超多,可以中和返油膩感,豬肉片亦好入味。第三款係炸蝦飯捲,入面有蘿蔔絲、炸蝦、玉子、青瓜等,食一件已經感覺好飽肚。如果大家想同另一半長長久久,可以嚟Outdark掛返嗰情人鎖
餐廳額外俾多四款醬汁,不過我覺得炸雞夠味所以無點。