2021-11-15
上個禮拜放咗3日假好鬼爽,第一時間同為食老婆大人去食好嘢,啱啱好太子酒店新餐廳SAVVY喺12號開張,咁梗係即刻book位約埋啲老友一齊去chill吓啦!一行入Savvy就係型到爆嘅酒吧位,喱道夜晚可以happy hour晏晝就可以好型咁喺度食麵。再行入啲係酒廊嘅位置有皮梳化感覺好舒服,喺度嘆下午茶或者食件cake都好爽喎。行到最入就係餐廳嘅位置地方好大座位仲勁闊,大聲啲講嘢都唔驚嘈到隔離枱哈哈。我哋一齊揀咗食晚市嘅套餐,無他嘅因為四佰幾已經有齊自助頭盤、主菜同埋自選甜品,自助頭盤都好鬼多選擇好似有沙律菜、現成特色沙律仲有凍海鮮,大食嘅我真係覺得勁正囉。咁鬼好氣氛嘅地方梗係要整番杯雞尾酒飲吓啦,喱一杯用清酒調嘅雞尾酒好清香唔錯唔錯。頭盤梗係要食回本易嘅凍海鮮啦!青口同炙燒吞拿魚由我餵老婆大人食,至於蝦同小龍蝦就勞煩佢煎皮拆骨然後送入我口喇!之後仲有一大碟沙律前菜,我就幾鍾意羅喏沙律同埋甜辣海蝦薄皮卷,任食可以再返兜Yeah!!主菜有好多嘢揀其中一樣係湯仲係泰式大頭蝦冬蔭功,喺open kitchen大廚會將冬蔭功湯倒入個咖啡蒸餾器入面,然後用火鎗燒滾個湯就會游上去香料入面好鬼過瘾。完成
完成後即刻熱辣辣上枱,喱碗泰式冬蔭功入面有一隻大頭蝦同埋啲菇菇,試咗一啖嘩辣度超勁唔怪之得老婆大人飲得咁滿意啦。
喱度有印度廚所以散叫咗一份印度傳統拼盤配薄餅一齊試,好有睇頭嘅擺盤入面有咖哩蝦、咖哩雜菜、咖哩雞、香草烤雞、印度米仲有脆餅,大圓碟入面嘅係咖哩角同埋薄餅,而綠色嗰兜就係薄荷乳酪醬嚟。
薄餅襯咖哩食真係唔會輸,而喱道嘅咖哩係唔會同一個味道真係好鬼香。
老婆大人叫咗喱碟印尼黃薑炸雞配椰香黃米飯,我試咗件黃薑炸雞唔油同埋唔鞋口,椰香黃米飯好香口加啲花生魚乾食仲正,脆卜卜嘅炸蝦片一啲都唔油個個都好鍾意食。。
喱個紅燒鮑魚配時菜鮮菇及炒飯大家都好鍾意,鮑魚勁入味又有咬口炒飯夠爽身,側邊嗰啲炸瑤柱仲好鬼惹味添。
我就食澳洲和牛配意大利青瓜、紫薯及黑椒汁,牛肉味道係濃嘅如果可以juicy多啲肯定更加正斗,老婆大人一睇到紫薯蓉已經心心眼咗,ok ok只要妳鍾意比哂妳食又點話吖。
最尾仲可以喺甜品餐車道揀蛋糕,甜品廚一路介紹老婆大人就一路嗌omg,證朋佢幾咁like喱道嘅甜品。
我就試咗酸微微嘅檸檬蛋糕,白朱古力嘅甜夾檸檬同熱情果嘅酸好冲衝擊味蕾。
另外喱件白雪雪嘅係菠蘿芒果芝士蛋糕,食落軟綿綿嘅感覺好舒服,而且好有果香勁好味呀!真係幾鍾意喱道嘅格局,下次同老婆大人嚟試埋佢嘅酒吧午餐麵先得。
SAVVY
電話:21136188