2021-03-24
呢間中菜廳主打京淮菜,尖沙咀嘅分店樓高15樓,如果可以坐到窗邊都有啲景觀望下,環境都是正新派一啲都唔老套,絕對適合約埋朋友嚟聚一聚🎉.講返呢度嘅招牌北京填鴨係有分兩款-有傳統嘅另有特色嘅🌟以少量酒烤過外皮😯 見咁有特色決定試下酒糟片皮鴨!.片皮鴨上嚟以前會有一碟 俾到你少少驚喜😛 即係微微炸過嘅鴨皮,配上砂糖,一咬啖啖嘅鴨油香湧入口腔內,令到你急不及待好想快啲食到主角呀!.主角終於上碟,一整隻片皮鴨都只係($368) 四個人食啱啱好, 而配料(青瓜、哈蜜瓜、京蔥同醬料(京醬、蜂蜜黃梅醬)非常豐富,仲可以免費添加🤪第一次見可以配哈密瓜條同黃梅醬,感覺比平時嘅清新冇咁膩👍🏻而另外值得一讚嘅係片皮鴨嘅餅皮非常簿,擺係我手心係透到我手掌,所以唔會食幾件就濟左😈 而且每塊餅皮都會用紙隔住,變相唔會拎起個陣痴埋一舊搞到爛哂:0)而經朋友介紹中式嘅片皮鴨原本可以配比較輕身嘅紅酒-而嚟自法國Burgundy嘅Pinot Noir絕對係不二之選, 果香味濃比較輕身唔會蓋過鴨肉嘅鮮味,反而互相提升香味,相得益彰. 順帶一提呢度嘅開瓶費只須$100 一枝,相當friendly.[🌟風味松子魚]($238)都
講返呢度嘅招牌北京填鴨係有分兩款-有傳統嘅[烤北京填鴨]另有特色嘅
🌟[古琴酒糟烤北京填鴨]以少量酒烤過外皮😯 見咁有特色決定試下酒糟片皮鴨!
片皮鴨上嚟以前會有一碟[一口酥] 俾到你少少驚喜😛 即係微微炸過嘅鴨皮,配上砂糖,一咬啖啖嘅鴨油香湧入口腔內,令到你急不及待好想快啲食到主角呀!
Overall 食左咁多樣每人都只係$200-300 相當抵食,而片皮鴨的確係做到細緻出色,以呢加價錢食到相當唔錯,而呢加餐廳仲推出左 套餐 ‘春日尋味,歡聚古琴‘ 分別有二人/四人餐等,非常吸引,適合約埋朋友一齊嚟食👍🏻