2022-07-30
📍「泰Grill」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌行經尖沙咀先發現原來加連威老道有個food court,見到價錢都幾合理就入去試試😎📷餐廳位於加連威老道,店面都裝修得幾靚,有東南亞風味,入到去店面好闊落,坐得幾舒服👍🏻雖然話就話係food court ,但都係有staff 會serve 我哋,服務幾好👍🏻🍴串燒Combo (雞、牛、豬各兩串)💰HK$88✨推薦指數:8/10一場嚟到點可以唔試佢嘅招牌菜之一「串燒Combo」呢😎嗌咗半打,三款各二,咁就唔洗爭食😈每串都幾大份,比平時出面食到嘅更厚身🤩雞肉食落蜜糖味好香甜,肉質都幾嫩滑入味,咬落啖啖肉,不過少返少少🤏🏻蜜糖會好啲😆牛肉食落好腍身,唔會太乾太鞋,幾好食😋豬肉燒得好入味,腍度岩岩好,不過肉質偏肥😗佢仲有泰式酸辣醬同沙嗲醬點,泰式酸酸辣辣好刺激🤣沙嗲醬嘅花生醬味好出,仲食到粒粒生生,好正😎🍴海南雞飯💰HK$70✨推薦指數:6/10佢嘅海南雞同油飯係分開上,睇落好大份😯食落雞肉比較乾身,雞味都幾出,不過鞋咗少少🤏🏻,而且雞皮清理得唔夠乾淨,仲有毛係上面,所以我哋都無食到😶油飯超大個🤣食落飯質比較乾身,粒粒分明,不過就咁食有啲淡
今次食食食之旅黎到尖沙咀😌
🍴串燒Combo (雞、牛、豬各兩串)
💰HK$88
✨推薦指數:8/10
每串都幾大份,比平時出面食到嘅更厚身🤩
牛肉食落好腍身,唔會太乾太鞋,幾好食😋
豬肉燒得好入味,腍度岩岩好,不過肉質偏肥😗
🍴海南雞飯
💰HK$70
✨推薦指數:6/10
佢嘅海南雞同油飯係分開上,睇落好大份😯
油飯超大個🤣食落飯質比較乾身,粒粒分明,不過就咁食有啲淡,一定要落埋泰式酸辣醬食先好食😆
佢仲有西蘭花同椰菜花做伴碟,蠔油做調味,甜甜哋都唔錯🤗
🍴燒豬頸肉
💰HK$68
✨推薦指數:7/10
本身想嗌燒蝦串同泰式海鮮沙律,可惜都無哂,最後staff 推薦呢樣🫠
份量都唔算少,而且燒得幾入味😛食落脂肪感爆燈💡因為豬頸肉脂肪比例係超高,所以食落有啲油膩,要點埋泰式酸辣醬中和下🤣
🍴蒜茸炒雜菜
💰HK$58
✨推薦指數:7/10
本身想嗌飛天通菜,可惜佢哋都係賣哂🥲最後staff 轉咗呢個俾我哋(我哋估係hidden menu 🤣🤣🤣)
要讚嘅係佢哋都幾好會執生,同埋份量都幾多👍🏻呢份有椰菜花、西蘭花、紅蘿蔔片同豆角,用蒜蓉炒都幾香,食落都唔會太生🤗