「SEAFOOD LOVES SAKE」不知不覺已經來到第四年,今年有約40間粵菜餐廳合作,提供日本清酒與廣東海鮮菜式的配搭菜單。粵菜以外亦邀請了10間不同種類的餐廳展開宣傳活動,提供日本清酒與各式菜餚的配搭。每款清酒x海鮮美酒佳餚都配上最合適的清酒以充分發揮不同海鮮食材的特色,將整體味道昇華至另一層次,為大家帶來耳目一新的清酒體驗。屋企既工人姐姐下個月返家鄉三個星期,飛之前我地同佢食返餐好既farewell dinner先 (之後三星期就靠自己了)雞煲翅鮮魚宴 x 京・北山純米吟醸一次嚐盡濃湯雞煲翅、上湯焗大花蝦、清蒸海杉斑、紅燒脆皮BB鴿、鼎湖竹笙上素、魚湯水餃皇,再附送合時水果及精美糕點。配搭以「五百萬石」酒米釀造的清酒,淡雅口感平衡菜餚的膩感,同時提昇海鮮食材的鮮甜。🌟濃湯雞煲翅雞湯真材實料,味道夠哂濃郁,翅群都好大梳,正😋😋🌟上湯焗大花蝦 (伊麵底)花蝦啖啖肉,蝦肉爽口彈牙,最正係佢個伊麵底,食住爽彈蝦肉配埋日本清酒又幾夾😉🌟清蒸海杉斑平時最怕食到魚骨既我好耐無係出面食過蒸魚啦,呢個套餐包左清蒸海杉斑岩哂屋企人啦,火侯控制得好好,魚肉唔會蒸到過火,蒸魚豉油送飯就最正啦👍🏻👍🏻

雞煲翅鮮魚宴 x 京・北山純米吟醸

🌟濃湯雞煲
雞湯真材實料,味道夠哂濃郁,翅群都好大梳,正😋😋

🌟上湯焗大花蝦 (伊麵底)

🌟清蒸海杉斑
平時最怕食到魚骨既我好耐無係出面食過蒸魚啦,呢個套餐包左清蒸海杉斑岩哂屋企人啦,火侯控制得好好,魚肉唔會蒸到過火,蒸魚豉油送飯就最正啦👍🏻👍🏻👍🏻

🌟紅燒脆皮BB鴿 (2隻)
乳鴿皮燒到好香脆,鴿肉嫩滑多汁又有咬口,正😍😍😍

🌟鼎湖竹笙上素
食左咁多款海鮮係時候食返啲蔬菜啦,呢個竹笙上素好好食,有我最愛既粟米芯,竹笙都好好食,再配埋酒酒米釀造的清酒一齊食特別正😋

🌟魚湯水餃皇
呢個魚湯水餃皇都好出色,未食水餃前先飲啖奶白色既魚湯,超濃郁但唔會腥,水餃飽滿,皮薄餡靚🥰🥰🥰