2024-02-05
📍香箱蟹肉配柚子啫喱、靜岡果茄柚子啫喱同果茄嘅甜味唔會蓋過本身蟹肉嘅鮮甜 反而更突顯蟹味📍九州石門鯛肉質滑 可以用魚肉包住紫蘇花再加wasabi嚟食 味道更有層次📍吞拿魚tartare配芽蔥、牛油果鮮鮮甜甜好開胃 芽蔥獨特嘅香味增加咗風味而且解膩📍北海道(帆立貝+赤貝)師傅話如果係新鮮嘅貝類刺身 因為仲有有肌肉記憶 拍佢唔會扁 反而會慢慢反彈變回原形好重貝香味 可以用輕輕將橘子搽係魚生片 食落更鮮甜📍鮟鱇魚魚肝配醃製奈良bb西瓜魚肝creamy 油脂香 師傅一開頭叫我地估旁邊個果乾係咩 食完都完全估唔到 陣味好特別 配埋個魚肝食好解膩📍白子配辣椒蘿蔔蓉 +昆布片📍熟八魚 八爪魚肉質爽口而不韌 📍燒北海道鰆魚 肉質細膩 而且有豐富油脂📍Sushi剝皮魚+生魚肝配細蔥 生魚肝好creamy 細蔥可以減少油膩感北海道凹貝(響螺) 肉質爽關鯖魚 食落少少似中拖生八爪魚+岩鹽 柚子 口感軟淋炙燒梭子魚 外脆內軟中拖羅 with岩鹽海膽 放係手食 手溫度令其融化更甜📍魚湯 魚先烤過再煮湯 所以湯較白如果魚煎過再煮湯就會湯白📍豆腐雪糕配 oreo餅碎
柚子啫喱同果茄嘅甜味唔會蓋過本身蟹肉嘅鮮甜 反而更突顯蟹味
📍九州石門鯛
📍吞拿魚tartare配芽蔥、牛油果
鮮鮮甜甜好開胃 芽蔥獨特嘅香味增加咗風味而且解膩
📍北海道(帆立貝+赤貝)
好重貝香味 可以用輕輕將橘子搽係魚生片 食落更鮮甜
📍鮟鱇魚魚肝配醃製奈良bb西瓜