2024-10-03
今日去咗尖沙咀The One入面嘅Odelice! 食晚餐,呢間法國餐廳真係幾有驚喜。佢嘅晚市套餐可以揀兩個頭盤或者甜品,再加兩個主菜,選擇都幾多元化。首先,今日嘅湯係菠菜薯仔湯,配埋迷你法包,呢個法包真係令我印象深刻,外脆內軟,口感好豐富,配埋湯嚟食一流。湯嘅菠菜味道好濃郁,但又唔會太重,飲落去好舒服。前菜方面,我哋揀咗法式點心拼盤,入面有幾款小食,其中蟹肉他他迷你撻係焦點,蟹肉夠鮮甜,仲有青瓜同洋蔥,口感清新。炸忌廉芝士球外脆內軟,仲有黑松露嘅香味,真係好出色。西班牙火腿同櫻桃蘿蔔都係唔錯嘅配搭。至於主菜,我哋揀咗原隻烤龍蝦,佢表面焗到金黃色,本來以為係芝士,原來係蛋,呢個配搭幾特別,龍蝦肉質好彈牙,配埋薯條同芥末荷蘭醬,好滿足。另外一個主菜係阿根廷安格斯牛脊肉,五成煎得啱啱好,牛味濃郁,仲有鴨肝砵酒醬,呢個醬汁真係畫龍點睛,提升咗整個味道。最後甜品叫咗火焰橙酒可麗餅,職員仲即場點火,氛圍十足,味道亦都好出色。飲品方面我哋試咗Sangria blanche,好清新,入面嘅生果同白葡萄酒配埋一齊,飲落去真係好開心。