2018-10-09
小弟有幸竟然係尖沙嘴呢d鬧市中心發掘到一家飲茶免加一,但點心絕對媲美高級酒樓質素的餐廳,仲要營業到夜晚11點!絕對係無花無假的好推介!點心款式貴精不貴多,一d點心例如:「百花釀魚肚」「藥膳湯鳳爪」「芝心蝦春卷」等都係一般酒樓、中菜館搵唔到的,有心思抵讚!我見在場好多人點春卷,跟下風,竟然有意外發現。春卷炸得外脆內軟,春卷皮不厚,不怕搶走內面的餡的戲份。大廚用蝦膠伴以芝士作餡,食落好香口。百花釀魚肚-百花指蝦滑,上面灑了蟹籽,舖在魚肚上蒸熟。在蒸籠內,鮮甜的精華被魚肚逐一吸收,有心思。逸翠鮮蝦餃,隔著餃皮都隱約見到隻蝦的位置!原隻鮮蝦係賣點,而且係爽口的,絕對不怕梅,認真係皮薄餡靚!蜜味叉燒腸-亦都係薄到通透的粉皮,十分滑嫩,蒸的時間控制的剛剛好,一點也不怕老、鞋。飲茶點少得叫番個鳳爪排骨飯?飯和餸的比例恰到好處,排骨尤其嫩滑可口,比一般的酒樓盅頭飯有過之而無不及!最後來一個南瓜西米露(熱),為呢餐劃上完美的句號!每羹都有南瓜蓉,不太甜剛剛好🤗白灼菜心,份量絕不馬虎,十分青甜。餐廳的菜單有英文翻譯,老闆好細心啊😻值得多多支持!伙計的態度亦非常好,呢餐飯都好滿足!
逸翠鮮蝦餃,隔著餃皮都隱約見到隻蝦的位置!
原隻鮮蝦係賣點,而且係爽口的,絕對不怕梅,認真係皮薄餡靚!
白灼菜心,份量絕不馬虎,十分青甜。