日前女朋友為我慶祝生日,好細心咁book左呢間位於尖沙嘴嘅高級日式廚師發辦晚餐($1680)。餐廳環境同服務都非常好,加上食材非常新鮮,所以當晚嘅用餐體驗可以話係一流,好值得向大家推薦以下係我地當晚食嘅食物:前菜係好refreshing嘅靜岡番茄配切到絲咁幼嘅水雲海藻,再加埋非常鮮甜爽口嘅螺肉。薄切刺身方面,廚師安排左當造嘅伊佐目刺身。呢款刺身魚味好突出,配合埋白醬油一齊食非常鮮。之後係非常creamy嘅安康魚肝配醬油漬西瓜,撈埋啲幾爽口嘅北海道剝皮魚刺身一齊食。呢個配搭好新奇,口感同味道都令人一試難忘。下一道係中拖羅他他tart ,唔單止造型吸引,個tart皮鬆脆嘅口感更加係非常impressive!廚師特別用上「淡雪鹽」(即係海水米水嘅結合)黎調味,所以鮮味喺口入面噴發!另一款刺身係我好鍾意嘅鰤魚刺身,呢款魚嘅魚味好濃,口感好滑。食完刺身之後,廚師安排左明石八爪魚。八爪魚本身好好味,但估唔到舊白蘿蔔吸收曬啲精華之後更加鮮甜,好味程度甚至有啲蓋過八爪魚,哈哈!下一道嘅京都鴨可以話係我全餐飯嘅最愛:半生熟嘅鴨肉原來可以咁嫩,而鴨肉嘅鮮甜係我從來無expect過嘅!到壽司嘅部分,首先要讚

以下係我地當晚食嘅食物:

壽司嘅部分,首先要讚師傅握壽司嘅手勢好好。我地當晚食左7款壽司,我特別喜歡嘅係其中嘅四款:石桓鯛壽司,原來呢款魚係好招積咁食海膽大嘅,唔怪得咁鮮甜啦!
至於池魚壽司估唔到可以食到啲果香,同出面其他地方嘅池魚好唔同!

醬油漬吞拿壽司賣相一流,師傅將成塊紫蘇葉最精華嘅部分放上件壽司度,令味道嘅層次再昇華左!

北海道赤海膽壽司好新鮮,而且海膽嘅份量好多,絕對係回本之作!

燒物方面,師傅安排左燒焗北海道銀鱈魚,啲魚肉好滑溜,而且魚香十足,非常好食。

最後嘅甜品係香印提子配和歌山九條山柿 ,兩款水果都十分清甜可口,為呢餐飯作一個完美的收結。
  • 京都慢煮鴨肉
  • 北海道赤海膽壽司