2019-09-22 1354 瀏覽
今晚同屋企人去了家新派中餐館吃fusion中菜, 今晚細佬同弟婦負責點菜,我就樂得清閒坐著等食。誰知佢兩越點越興奮,結果點左七餸一甜品一共八樣野😅。等食其間,我地留意到現代的裝修佈置中,餐館四處都掛了中式化的畫,而且大部份都以吃飯為主題,色彩繽紛搶眼,又與餐館主題相合,好有心思,而我就最欣賞佢啲燈飾。坐了一會,開始佈菜,先來兩款前菜:陳醋珊瑚紅海蜇頭同欖角肉崧蒸秋葵。海蜇頭非常爽脆,以陳醋吊味,不錯的開胃菜。另外秋葵是健康菜,可能會有人不好, 但加了欖角肉崧麵醬,好有味。跟住都有細佬至愛嘅义燒, 可能因為佢平時買义燒都係免切, 所以一見到這道鐵板义燒扒,佢就忍唔住即點😅。义燒以鐵板上,真係好似塊排。上枱時鐵板仍然滋滋滋滋的熱騰騰。义燒因為熱上,所以肉質軟厚多汁,好味。吃了大大的义燒,不禁有點膩感,剛好送上蜂蜜柚子脆蝦球,這道菜擺盤造型很靚好精緻,葫蘆型的半開放雀籠堆滿炸脆了的蝦球,再澆上用蜂蜜跟柚子煮成嘅汁, 口感香脆又帶點酸甜,幾清新。蝦球夠大隻,新鮮爽脆💯👍。食食下忽然捧來一個老式火鍋爐過來🤔, 原來是剛才弟婦聽見我昨晚吃過水煮魚,令佢流口水,所以佢都要點返過喎🙄。但這個陣勢,都幾

食食下忽然捧來一個老式火鍋爐過來🤔, 原來是剛才弟婦聽見我昨晚吃過水煮魚,令佢流口水,所以佢都要點返過喎🙄。但這個陣勢,都幾震撼😆。

水煮魚放了很多花椒等香料, 食落麻麻辣辣又夠香, 魚塊都好滑, 但最精粹都係啲粉條,吸滿辣汁, 越食越過癮。另外還有午餐肉,鴨血等配料,比魚肉更搶手。

還有一道青芥末蘑菇牛柳粒,牛柳粒好厚滑,配上芥末醬料,幾惹味。

最後有一道主食, 因為屋企人都知我喜歡吃炒飯。脆米飯焦蝦,這個炒飯好有驚喜,因為炒飯面有五隻大蝦,肉質爽脆👍,而炒飯炒得好乾身,裡面混左脆米, 令口感更有層次,更加香口。

甜品時間, 細佬話我一定會驚喜喎🧐。。。。原來係成副十三么!!其實我唔識打麻雀, 不過呢個做型又確係幾吸晴。麻雀其實是桂花椰汁糕, 師傅做功幾細緻,仲放了美金同人民幣有伴飾添😅。

這餐飯食得好盡興, 人多的好處就是可以多吃多試, 最緊要係屋企人都不挑吃同愛吃, 所以特別暢快。週末,還是跟家人朋友一起吃吃喝喝最好耶。

2019-09-21