2019-01-09
食物因為不食辣關係,今次揀左鮮牛肝菌昆布湯底。而食物方面,就叫左本地手切牛,紐西蘭托托蜆,百花釀油條,雲吞拼香菇餃同埋羽衣甘藍。先講湯底,材料非常足,有大量牛肝菌同昆布,味道又不會過濃。本地手切牛非常欣賞,肥瘦適中,食落牛味重。托托蜆鮮味十足。百花釀油條基本上可以直接食得,配合酸辣醫,香脆可口,係一款好好火鍋前小食,如果擔心油膩的,亦可以放入湯底道浸一浸先再食,都係另一種食法。雲吞入面粒蝦好大粒,好滿足。香菇餃皮薄。羽衣甘藍雖然要煮得比較有少少時間,但菜味都好出。飲品就揀左店舗的兩款特飲,包括係自家製洛神花蜜荼同青檸梳打蜜。兩杯飲品都非常清新,好適合配搭火鍋。當然,食火鍋一定吾少得火鍋醬料啦,有辣椒、蔥、芫荽、香蒜、蒜蓉、麻醬等。係開始店員會一盤咁放上枱俾我地慢慢揀自己鍾意的醬,吾使離開位去裝,走來走去。環境店舖本身雖然不算大,但都設有卡位同六至八人枱,可以供一大班朋友一齊食。部分卡位仲設有獨立電視,可以一路火鍋,一路睇電視吾怕悶。服務員工好細心講解食物選擇同照顧我地需要。進食期間不時提醒我地每樣食材需要煮的時間同埋幫我地換碟。由於湯底同肥牛的關係,個鍋不時有白色泡泡出現,而佢地都會過
因為不食辣關係,今次揀左鮮牛肝菌昆布湯底。
員工好細心講解食物選擇同照顧我地需要。進食期間不時提醒我地每樣食材需要煮的時間同埋幫我地換碟。由於湯底同肥牛的關係,個鍋不時有白色泡泡出現,而佢地都會過黎幫我地隔走。
性價比及總結
食物的味道,店舖環境同員工服務各方面都不錯。但以今次兩位食飯來講,埋單八百幾蚊,人均需要四百幾的話,確實有點貴。