2019-03-28
今日同個同事傾開計,講起點解成個三月都冇紅日,大家都十分抑鬱,有4日假都可以飛轉台灣啊,但奈何三月又真係冇紅日,想去個短trip都要請兩日啦。。於是我地收工去咗食「台灣麵」一解鄉愁。❣️環境餐廳喺地面落一層,可以喺櫥窗見到每一道菜餚係點樣誕生,我地兩個安排係靠牆嘅梳化位,抬起頭就見到好多有台灣特色嘅迷你天燈,七彩繽紛咁。餐廳面積都幾大,座位數目都唔少,同隔離枱又有足夠嘅距離,私隱度幾好。❣️Menu我哋夜晚6點幾黎,餐牌主要係散叫嘅,但叫一個主食就可以半價加嘢飲, 性價比都幾高。✨原味牛肉麵 轉新竹米粉 ($58)其實一見到餐牌已經超開心架啦,呢度有新竹米粉食啊!仲係免費轉既,市面上都好多台灣店,但唔係間間都有新竹米粉食,新竹米粉係比平時茶餐廳果d幼,同埋滑既,稔稔地但又唔會煮爛既,同埋都索到唔小湯。牛肉方面,份量都幾多,亦都軟稔,d筋位已經煮到唔洗大力咬開,好似啫喱咁。✨鹽酥雞件 ($40)即炸既鹽酥雞,好脆卜卜,仲伴有木魚絲,炸完既雞肉仲keep到嫩滑多汁,調味又剛剛好,唔會過鹹。✨涼拌雞絲粉皮 ($58)淋左滿滿既麻醬,仲有大量既青瓜絲、雞絲,on top仲加左d炒香左既黑白芝麻。將
❣️環境
❣️Menu
淋左滿滿既麻醬,仲有大量既青瓜絲、雞絲,on top仲加左d炒香左既黑白芝麻。將成碟粉皮撈匀就食得,麻醬既濃稠度岩岩好,夠liquid,可以輕易同粉皮撈埋,唔會過於sticky,唔錯唔錯!
朋友就叫左呢個麻辣豬耳,入口幾爽口,辣辣地之餘都帶有麻既感覺,如果聽日唔洗反工就可以啤一啤佢啦!
個人黎講幾中意芭樂青澀既味道,每每見到都會想試試,特別係台灣人將芭樂運用得好好,基本上唔會fail。今次係芭樂蜂蜜綠茶,係入口較清新既組合。
另一樣台灣名物就係鳳梨,一街都係鳳梨酥就知道台灣人對鳳梨係有一種情意結。
加$5就可以有埋呢個好綿密既奶蓋,個人喜歡第一啖先啜奶蓋,再飲下面既茶。
而下面既茶,會飲到菠蘿天然既微酸,又有糖分,唔係得單一既甜味。
❣️總結
香港開既外地菜,其實好多都會因為迎合本地人既口味,而稍有調整,但我就覺得其實忠於原味都幾好,即使身不在台灣,都可以食到正宗台灣菜,係一件幾幸福既事。
呢間「台灣麵」,絶對可以再黎。