2021-11-04
呢間拉麵店開左咁耐我一直都冇機會試,但今次入嚟食絕對有驚喜,我亦都會帶朋友同屋企人過嚟試吓!同其他過江龍拉麵店一樣,睇佢餐牌嘅名係唔知咩拉麵嚟,不過佢都好貼心咁有大餐牌Key左拉麵圖同簡而精嘅說明。我揀左因為我想食重口味少少,有蛋,又唔想要咁多肉,就揀左黑蒜熟成濃湯拉麵。首先佢個湯底飲落去層次感真係好豐富。碗麵有蒜片、蒜蓉、香蔥、菜(應該係菠菜?)、雞蛋、$1叉燒、柚子皮。睇返佢餐廳嘅介紹先知原來佢係由東京渋谷傳過嚟㗎,融會咗全日本名拉麵派系嘅特色,研製出佢哋有多餘沙地到口味嘅新派。湯底味道非常之有層次感好特別,相對地冇咁似平時食嘅單純豬骨湯底拉麵、鹽湯、醬油、味增,而係一個fushion版。我睇其他留言話食落去有浸鹼水味,不過我醒起喺日本九州由布院一間小店食個拉麵都係有呢隻味,相信係因為咁啲麵質特別爽口彈牙又吸晒啲湯汁!可能因為香港人平時食開嘅味道唔係咁,所以有啲接受唔到。我覺得佢嘅味道比較似東京,所以可能會有令人諗起出前一丁嘅味精味,但係其實係出前一丁仿製東京拉麵嘅湯底喎!另外佢枱上面嘅味增醬好正。不過我更加鍾意佢嘅柚子胡椒,真係exactly同九州食嘅模一樣。因為我個人係唔食梅子
另外佢枱上面嘅味增醬好正。不過我更加鍾意佢嘅柚子胡椒,真係exactly同九州食嘅模一樣。因為我個人係唔食梅子嘅我就冇試到梅子醬,不過我相信值得一試嘅!
但係帶返個頭盔,拉麵湯底間間都唔同,唔係符合所有人嘅口味,尤其是喺香港食開嘅拉麵都唔係呢種湯口,所以可以抱住一個嘗鮮嘅心態去試!