2021-06-25
聽朋友講先知大門拉麵出咗拉麵急凍包 😯 可以拎返屋企神還原日本拉麵嘅味道 ! 咁啱喺辦公室附近 , 今晚男友要 OT , 我就乖乖哋去買個外賣返屋企煮定等佢返嚟食啦 ! 😏😏😏 落完單好快店員就已經包好咗拉麵急凍包 , 係 1 個長方形紙盒 , 唔會好重 / 好大嚿 , 要拎都好方便 😃 拉麵急凍包要保持係急凍狀況 , 放喺冰箱都擺到差不多 2 個星期 😲😲 ! 所以如果行經附近可以買定擺喺屋企存貨 , 唔想出街嘅時候拎佢出嚟食 , 超正 👍 ! 唔洗叫外賣比運費 , 又唔洗特登落街 , 喺屋企都可以食到日本正宗拉麵 😎😎 ! 另外我覺得送畀朋友都非常適合 , 疫情後大家都慣咗喺屋企煮飯或者少啲出街食 , 呢個拉麵禮盒送禮得體 , 有新鮮感 , 而且價格亦都唔貴 , 只係 $98 就有 2 人前份量 , 出去食個拉麵計埋加 1 , 1 個人都要 $98 喇 😉 所以呢個價錢絕對吸引 ~返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 , 入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大
返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 , 入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大門拉麵同大門沾麵各一
我今次失策 , 用咗個細煲嚟煮 , 所以要分開 2 次 , 直接放湯包入去熱水大火加熱 10 分鐘 , 大家小心熱呀 🤣 之後就淥拉麵 , 1 拆開拉麵包裝袋超級香 , 聞落好新鮮 , 大概煮 5 - 7 分鐘就搞掂啦 ~ 記住要用筷子整散 d 拉麵 , 如果唔係會黐埋一舊
湯包入面有 1 片大大嘅叉燒 , 同埋 5 - 6 片荀 , 湯底一啲都唔差 , 係豬骨, 雞骨同魚介熬成 , 幾鍾意個麵質 , 粗身有口感 , 都幾彈牙 , 食完都夠飽 ~ 我覺得同出面食嘅拉麵完全一樣 ! 根本就係神還原 ~ 地獄廚神都可以輕鬆駕馭 🤣🤣 !! 係屋企食到咁嘅質素真係驚訝 , 除咗湯麵 , 大家仲可以用沾麵嘅方式去品嚐 , 另外自己喺屋企煮仲可以加自己鍾意嘅餸㖭 ~
整體嚟講 , 今次係 1 個又好玩 , 又好食嘅體驗 , 大家快 d 試下 !! 🤗🤗