2009-06-13
今晚又去新蒲崗探姨姨, 晚飯就由姨姨帶我地去暌記潮州飯店食我地六個人, 都叫幾多野食架, 有鹵水鵝腸拼墨魚, 川椒雞, 沙爹牛河, 潮州粉麵線, 煮苦瓜, 仲有個最好食的反沙芋印象最深有炒麵線, 煮苦瓜同個反沙芋, 炒麵線用的唔係米粉, 唔係河粉, 又唔係檬粉, 問阿姨, 佢話呢D叫粿條, 係潮州特有的, 口感好特別, 有彈性, 好煙靭, 好好食呢! 加埋韮菜O黎炒, 好味道!苦瓜則比較重味, 苦瓜煮到都幾爛了, 加入豆醬來煮, 好味啊!反沙芋即係用芋頭切到一件件, 然後再加入白沙糖用高溫油炸, 炸到好香口, 奇怪係砂糖浸過油之後應該會熔, 點解可以變成焦糖咁樣? 仲可以咁好食?餐飯食得好開心, 因為食物好之外, 仲同姨姨一齊兩家人食一餐屋企人飯!