2015-11-09 400 瀏覽
黃大仙村裡有間食店,佢d食物一流水準。食完lam lam 舌回家,回味無窮。 老闆提醒所有食物一定要飲湯先,因為湯是精髓所在。米酒雞花膠鍋~~老闆一把湯放在枱上,已經聞到陣陣酒香,鍋裡有滑滑雞肉,木耳,薑片,先煲熱個湯,再把洗過及發過的花膠放入湯中滾熟,就可以食啦。湯濃有雞鮮味,木耳爽口,仲要份量多,花膠都好大隻,有成10隻一鍋,滾完食,又保身又保骨膠原。幾個一下就飲完個湯,因為個湯實在太“正” ,原本想用來打邊爐,但現在飲完,就只好叫多幾個小菜食。 古法枝竹羊肉煲~~未到冬季已經開始食羊腩煲暖身及保身,咁唔知會唔會熱氣過剩,流鼻血?羊肉香噴噴,配有花菇,馬蹄,竹筍,枝竹,蔥,炆幾個鐘,羊皮彈牙,羊肉鮮嫩,唔韌,仲有羊鮮甜味。叫了白飯配羊腩煲汁食,可以食幾碗飯 。再用羊汁滾下生菜食“正”。 二重天焗魚腩~~我覺得魚腩爽脆彈牙,啖啖肉,配上爆過蔥粒同薑粒,非常美味。台灣牛肉麵~~佢地牛肉麵非試不可,個樣好普通的牛肉麵,但一飲個湯,一試難忘 ,鮮甜味美,原來廚用海鮮去煮這個湯,怪不得咁好味,牛肉鮮嫩,麵爽滑。我下次想食佢地香辣麻雞煲,同清澈水煮牛。
,原本想用來打邊爐,但現在飲完,就只好叫多幾個小菜食。
。再用羊汁滾下生菜食“正”。
我下次想食佢地香辣麻雞煲,同清澈水煮牛。