2021-07-17 521 瀏覽
金公館位於調景嶺嘅屋邨商場,但無論食物質素同埋環境價錢,都覺實令人滿意,性價比高不妨一試。金公館採用咗自動法律灌水機器少咗人手斟茶嘅程序,方便又快捷。我哋叫咗鐵觀音,都係沿用大陸茶包,一包可以用好多壺。味道都好清好純。呢度嘅食物種類款式非常之多任君選擇,我哋就叫咗兩款湯品,其中一款係胡桃酸辣海鮮羹。呢款酸辣湯,辣度比出面嘅酸辣湯更高,味道辛辣刺激。非常足料,又開胃。另一款係青城山杏汁白肺湯,喺呢度嘅招牌菜。杏汁味道濃沃,熱血沸騰白菜煲到好軟淋,飲落去好滋潤,非常推薦。主菜叫咗肥腸血旺煲,一睇個賣相就知非常惹味。辣度適中,又唔會太鹹。肥腸同鴨血炆得好軟淋,食落好香,恨不得一件接一件。另外叫咗碟鹹蛋黃蝦,係我最愛既煮法。今次元用咗大大隻嘅虎蝦,入口啖啖肉,外殼充滿鹹蛋黃香,非常美味。隻蝦有半隻手掌咁大,肉質新鮮彈牙,蝦頭都好香,食過返尋味。終於輪到個主菜,烤北京填鴨配摩摩皮一籠。呢度菜都唔使我多作介紹。烤鴨外皮好香脆,充滿油脂香但又唔係好肥膩,包入摩摩皮內,配以唔同香料同埋醬汁,口感層次非常豐富。最後當然唔少得最好食嘅甜品糍粑。糍粑叫起,一上到枱熱辣辣,口感非常軟熟,做工非常之好,而且充滿
隻蝦有半隻手掌咁大,肉質新鮮彈牙,蝦頭都好香,食過返尋味。
最後當然唔少得最好食嘅甜品糍粑。糍粑叫起,一上到枱熱辣辣,口感非常軟熟,做工非常之好,而且充滿糯米香。呢款甜品係必食嘅。
食完慈巴再加埋呢款透心涼嘅冰粉就真係非常滿足啦。冰品本身味道唔太甜加入咗提子乾,冰冰甜甜嘅口感確實係消暑涼品又解膩。

• 紅糖糍粑
  • 烤北京填鴨