2012-05-11
第二次黎食飯,兩次都係公司既 annual dinner。出品、環境同服務都滿意,中上級酒家。八點幾差不多八點半喇,仲未開飯,枱面依然空空如也,想餓死人咩 ﹗好采今日醒目 lunch 去食碗麵啫,最初仲諗住留肚食餐勁添 ﹗今晚食飯唔想飲酒,次次飲到飽晒好鬼蝕,食唔到野囉 ﹗嘆吓鐵觀音,打吓機、睇吓電視,爽爆 ﹗公司包左間房食飯,christmas 連埋 annaul 一齊食,慳返唔少 ﹗有年直頭留係公自食垃圾到會自助餐添啦,依家仲可以出黎食咪算偷笑囉 ﹗但抽奬都已經 cut 左幾年喇,唉。依家七點幾,唔計我就只有十二位同事到場竹戰,其他人有排都未到。 麻雀戰況激烈 ﹗鬼哭神嚎 ﹗慘無人道 ﹗特約戰地記者曉奧報導。嘩嘩嘩 ﹗頭盤黎喇,花生一大兜加瑤柱 XO 醬,我一向最憎食花生,但勁肚餓,唔理咁多,咩都放啲落口先啦。本來全晚都唔想飲,我淨係想食野乍,但老闆叫到,點都要比下面飲幾杯啦 ﹗飲醒 ﹗ 叉燒,有點普通,不過不失。燻蹄,淡淡咸香不太濃,質地棉棉不鞋口,滿意。煙鴨胸,難得做到皮脆肉香,軟棉得黎有趙口,好食。 海蜇,好爽脆,好耐無食到咁靚架喇。拍青瓜,小小豉油配小小蒜蓉,好清新既味道。
海蜇,好爽脆,好耐無食到咁靚架喇。拍青瓜,小小豉油配小小蒜蓉,好清新既味道。香菇腐皮卷,最好味呀 ﹗外層香脆,餡料濃郁菇味。
蠔汁扣鮑魚鵝掌,鮑魚爽口彈牙又鮮味,蠔汁香甜。鵝掌質感軟腍滑溜又入味,西蘭花超爽甜,正 ﹗
響螺燉雞湯,好清甜 ﹗我最愛飲雞湯,響螺亦係其中一樣我最愛既美食 ﹗連飲三大碗,食埋啲響螺肉,回本回本。
飲晒啲湯仲有湯渣食,雞腳同響螺全部掃清光,徹底消滅 ﹗
羅漢齋扒小棠菜,有雲耳、珍珠筍、冬菇、草菇等等,味道麻麻,有種菌類既霉味添,失望。小棠菜太生,有草青味,口感太硬,溫度唔夠熱點會好食。
豉油皇煎大蝦碌,蝦碌大大舊 ﹗肉質實淨爽甜,好好食 ﹗但個汁超咸,淨食唔點汁已經好好味喇,要走汁先得。 真係好好味,食極都唔厭。
翡翠雙蚌,經常食既一味菜,即珊瑚蚌桂花桂炒西芹,又即係海參腸炒海參肺囉。雙蚌鮮爽又鮮味,係唔夠熱囉,而且味道有點偏咸喎。
古法果皮雲耳蒸龍躉,一開波梗係趙左個面珠登先啦 ﹗肉質又滑又爽,魚味超濃,正呀 ﹗個人不太喜歡將條魚斬件先蒸,因為令到肉汁大量流失,影響味道同口感,但切件蒸可以快啲熟又較易控制。依家條魚乾爭爭,無水又無汁,質地實淨,味道麻麻地,賣相就一流喇。
沙薑吊燒雞,又嫩又滑又多汁,真係唔錯,估佢唔到噃。皮香肉嫩,滿意滿意。