2018-12-10 1107 瀏覽
呢幾年開始興起蒸氣海鮮呢種新食法,我亦只係過海試過一次不過都覺得價錢比較貴,有朋友話咁貴不如去街市自己買材料番屋企蒸仲好過啦!不過又咁喎...一來我又懶,二來海鮮買咁多種類番嚟嘅話要清洗乾淨都唔係一件容易嘅事,仲要如果係硬殼類都咪話唔難搞(?!)經過我多番搜索之後,終於都俾我搵到呢間價錢親民,海鮮種類繁多嘅<倫住蒸>嚟試吓~好彩我同阿肥得兩個人嚟,原來呢度店舖地方唔係好大,主要都係七張大枱仲要全部都係for家庭式多人座位,二人枱都係得一張咁大把咁啱就係俾我哋兩個用喇。坐低咗之後第一件事就係要喺張餐牌上面剔選自己心目中想要嘅海鮮味道,完全可以照顧到客人嘅不同口味,抵讚!揀好哂俾番店員之後佢哋就會開始一站式嘅全面服務原來呢度嘅蒸氣海鮮並唔係多層蒸爐嗰種㗎!而係逐盤咁新鮮送上,一層層咁輪住蒸俾客人食用。睇住職員親手喺你面前慢慢泡製,唔洗自己郁手,簡直就好似廢人餐咁,食得非常寫意悠閒。蝦:我哋揀咗清蒸,原汁原味,鮮蝦大大隻咬開啖啖肉,爽口鮮甜,初初開始食每人只係得兩隻,心諗食完呢餐飯會唔會唔夠飽呢(?!)原來好戲真係在後頭。扣鮑魚:餐店已經將鮑魚嘅味道預設好,冇得揀,所以上枱嘅

扣鮑魚
扣鮑魚:餐店已經將鮑魚嘅味道預設好,冇得揀,所以上枱嘅時候已經係熟咗㗎喇~鮑魚雖然唔係好大隻,不過炆得好腍同埋蠔汁好入味,另外仲配上咗一小綴花膠,相當精緻。

龍躉腩
龍躉腩:阿肥剔咗面豉醬蒸,加添咗小小咸味但係龍躉嘅鮮味完全蓋唔住,估唔到平時唔多鍾意食魚嘅我覺得呢舊龍躉嘅肉質又滑又嫰,最緊要嘅就係冇骨嘅呢!
蚌仔
蚌仔:本來想畫貴妃蚌嘅不過店員話今日時令嘅係蚌仔所以冇得揀,殼類海鮮通常都係用蒜蓉蒸嘅就已經非常美味,呢隻蚌仔亦唔例外,佢仲好似食帶子咁有埋粉絲喺上面一齊蒸,yummy yummy!
響螺燉雞湯
跟手附上咗一人一盅嘅響螺燉雞湯:呢盅湯好似係餐牌裡面冇注明㗎,原來係送嘅
咁又幾好喎!盅湯仲要係熱辣辣,裡面湯頭好足料,雞件有兩三件,響螺切咗片之後容易入口,好味又好滋補咁。
生蠔
生蠔:本身都驚會有啲腥味所以揀咗用喜馬拉雅山礦物鹽蒸,阿肥唔食生蠔所以兩大隻都係由我包辦~正呀!冇沙~肥美~唔腥

龍蝦
龍蝦:足足一隻完整龍蝦一分為二,見到佢由生勾勾咁幫你用蒜蓉蒸熟咗再拎出嚟香噴噴,龍蝦肉熟咗之後脹卜卜又白𠽌𠽌,除咗肉身之外仲可以食埋佢隻鉗,龍蝦似乎係重本高質入手,肉質又夠哂彈牙,鮮味十足!絕對唔係死貨~!

清蒸蔬菜
食咗一輪豐富嘅海鮮之後,就輪到食番啲蔬菜類平衡吓,呢一盤清蒸蔬菜:裡面又有南瓜,又有紫薯,又有椰菜花,仲有啲冬菇添,都算係一啲會令人飽肚嘅食材。
奄仔蟹
奄仔蟹:而蟹類都係因應當日時令而上盤,所以都係冇得指定嘅,冇得食花蟹雖然有小小失望,不過薑蔥蒸奄仔蟹又有蟹膏啜,好似又幾啱阿肥口味喎~
鮮魷腸粉
鮮魷腸粉:食到嚟呢一層,其實我都已經八/九成飽喇,呢一盤鮮魷腸粉對我嚟講幾有新鮮感,好似好少見呢兩樣嘢拼埋一齊,不過又幾好食,腸粉夠薄,點吓甜醬同花生醬就啱哂喇。
十足十二串足料蒸飯
十足十二串足料蒸飯:個名好架勢堂原來都真係冇花假,好似荷葉蒸飯咁嘅一大籠蒸完之後職員就喺你面前落埋豉油幫你撈勻,裡面除咗粟米之外仲有蝦米呀肉片呀排骨呀南瓜呀蠟腸呀芋頭呀咁...嘩...食到一半已經要叫投降喇

黑糖冰涼粉
最後最後每人仲奉送一碗甜品黑糖冰涼粉,透明嘅涼粉又幾得意,清清甜甜咁。
呢度可以食咁多款海鮮,質素上盛價錢又抵,唔怪之得全場爆滿,值得一試
2018-12-02
扣鮑魚