2010-04-15
近期經過Pacific Coffee,見到佢有張橫額廣告,推消新出嘅甜品。今趟晌機緣之下,有幸一試!所以晌度同大家分享兩款好味甜品:層層疊香蕉杯 (Banana Toffee Trifle)、意大利芝士餅 (Tiramisu)。層層疊香蕉杯:下層係香蕉肉加拖肥醬,中層係脆脆粒粒,上層就係一抹幼滑忌廉同朱古力碎。拖肥不嬲都被人覺得係超甜嘅嘢,但依個香蕉杯嘅拖肥甜度就大幅降低咗,食落仍然有重重嘅拖肥香,但就無咁「漏」;加埋熟透嘅香蕉肉,凈係下層已經好啱食。脆脆嘅「卡擦」口感,配埋幼滑忌廉,釣住少少拖肥醬一齊食,又OK喎,咁樣食就唔會覺得D忌廉好肥,釣住少少拖肥醬又令D脆脆多咗層甜香!果然有驚呀!意大利芝士餅:常見嘅甜品之一,但有別平時見到一件件嘅芝士餅,而用小杯裝,原來係因為當中做嘅芝士餡做得好幼滑,相對就變得比較「瀉身」,要改用杯裝,唔可以做成餅狀,不過,無論芝士餡,定抑或浸咗咖啡酒嘅手指餅,味道一樣咁正!