2017-05-18
佛誕想和爸爸去食齋,但係佢對食齋都幾抗拒。佢印象中食齋係淡而無味,或者專門食埋啲酸酸地既麵根,跟住唔夠三個鐘就肚餓。其實我食過幾間唔同嘅齋鋪,的確好多間都做得非常出色,一心素食就係我朋友介紹話好好食,份量大,同埋食咗都唔會分辯到同平時食開嘅有咩分別。講到咁正,今日就揾老豆嚟做白老鼠。一心素食位於舊式大廈內,一切都好懷舊。外面有好多一心素食嘅banner 展示,入門位置仲放咗好多佛經。超大既餐廳,全場幾乎坐滿!依家係下晝四點幾,食齋都做到人山人海,真係佩服!首先睇睇個Menu,有一大疊任君選擇!中式、意式、日式、西式、咖哩乜都有!而且仲全部配備套餐,有嘢飲有嘢食,價錢抵過茶餐廳!如果以咁抵嘅價錢,可以食到咁健康嘅素食,選擇仲要層出不窮, 每次都可以試唔同嘅嘢,唔該得知下午茶都坐爆客人。炒淮山麵 HK 59係我印象中淮山係一啲黏性極高嘅蔬菜。用淮山做麵,令我覺得好好奇,所以好想試吓。所以點左個炒淮山麵,睇下究竟係咩口感。一上枱見到淮山麵,外型幾似公仔麵。但係口感係彈牙的。個炒淮山麵份量好大,好驚喜。少油、健康、食上去非常有鑊氣,炒得好香。面好乾身,冬菇好香,估唔到個炒麵做得咁好食,一啖接一
講到咁正,今日就揾老豆嚟做白老鼠。
一心素食位於舊式大廈內,一切都好懷舊。
超大既餐廳,全場幾乎坐滿!
依家係下晝四點幾,食齋都做到人山人海,真係佩服!
首先睇睇個Menu,有一大疊任君選擇!
炒淮山麵 HK 59
係我印象中淮山係一啲黏性極高嘅蔬菜。
用淮山做麵,令我覺得好好奇,所以好想試吓。
所以點左個炒淮山麵,睇下究竟係咩口感。
一上枱見到淮山麵,外型幾似公仔麵。
但係口感係彈牙的。
個炒淮山麵份量好大,好驚喜。
少油、健康、食上去非常有鑊氣,炒得好香。面好乾身,冬菇好香,估唔到個炒麵做得咁好食,一啖接一啖。
特色香濃豆漿鮮蔬鍋 HK 59
加淮山麵 HK 16
和泡芙
爸爸話未食過用豆漿做湯底嘅鮮菜鍋,所以好想試吓係乜嘢味,由於佢嘅份量睇上去夠大,仲有薯粉,應該夠飽肚。
但係老豆仍然驚唔夠,另外再叫左個淮山麵加泡芙。
當個分量上咗枱佢就知自己預算錯誤,真係好大份嫁!
收張單出嚟喎充滿各種各樣嘅蔬菜, 營養非常均衡,而且蔬菜非常新鮮,食到菜嘅新鮮味,非常正。
豆漿儲煮左之後,豆奶味未並唔會太突出,同蔬菜做到一個好合適嘅平衡。唔錯。
佢哋凍飲嘅size都非常jumbo ,所有野都好食、好抵、好健康, 我會再返嚟!