2021-05-03
之前睇到個專講咖啡嘅post精挑細選左地鐵沿線嘅精品咖啡店,一睇發現乜原來筲箕灣都有精品咖啡店架。Weekend食完飯專登行過黎望下,原來係電車路新開嘅舖頭。門面有個牌寫住「屬於筲箕灣人嘅咖啡」,非常同意。筲箕灣係一個人口比較老化嘅區,相對地可能喜歡精品咖啡嘅人未必咁多,不過絕對唔係冇!喺我短短買一杯外賣咖啡嘅時間已經有唔少人經過入黎。餐牌主力賣Single Origin嘅咖啡,主要來自Brazil同Columbia兩個國家。同Barista傾過後佢介紹一種我喜歡嘅Nutty咖啡俾我~============================== Hot Latte (Santuario Sul) $55果然冇介紹錯,呢杯Latte夠哂Nutty。小弟好怕d酸味重嘅咖啡,有時去d出名嘅cafe飲house blend反而覺得太Fruity唔好飲,而家喺筲箕灣都可以有屬於筲箕灣人嘅咖啡店飲單品咖啡實在太好了。可惜嘅係由於cafe開喺電車路加上舖頭比較細,容立唔到座位,如果可以堂飲就更好了~ Monochrome Coffee📍筲箕灣筲箕灣道368號海灣華庭地下1B號舖
Monochrome Coffee
📍筲箕灣筲箕灣道368號海灣華庭地下1B號舖