2019-01-03
我有位屯門好友約我到佢新屋參觀,去參觀前好友帶我先食一餐屯門地道出名好食的冬菇亭,餐廳名為「建榮特色桑拿菜火鍋店」,嚟到梗係要食番個鑊仔鍋啦~而且天氣咁凍食番個鍋取下暖。好友因為喜歡食魚,所以介紹我食鑊仔皖魚鍋,好大隻皖魚尾,size有成個鑊仔咁長,魚尾先煎香再放入湯上,再配上海蝦及蜆肉,好鮮甜,仲有配菜有芹菜、白蘿蔔同番茄,單睇已經很豐富。之後再加上火鍋配料有鮮蝦雲吞、潮州手打雜魚丸及唐生菜,鮮蝦雲吞都夠大粒,潮州手打雜魚丸好正宗潮州風味夠魚味而不腥,唐生菜爽脆夠綠,食材都很新鮮,很不錯。最後加個建榮炒飯,材料有干瑤柱、鹹蛋黃、鮮蝦肉及XO醬,飯炒得好乾身,不油膩,每粒飯都粒粒分明夠鑊。好友跟我說每逢跑馬日,餐廳會座無虛席搵一個位都難,因為附近有間投注站,很多屯門街坊都會在跑馬日幫襯,所以平日嚟食比較容易搵位,如果跑馬日就要及早訂位囉~