2013-06-24 151 瀏覽
2年前第一次來,因為是港島人,個陣真的未聽過“粉仔”(小弟寡聞),後來聽熱心的落單阿姐介紹,“粉仔埋粗麵剪短lor”,哈。之後先知原來粉仔是屯門至有的地道美食,也好,如果周街都有得食,反而會少左份特別感覺。(記得之前TVB飲食節目金剛小儀都來過)朋友講的好準確:“粉仔最重要的,是加入粉仔檔自己精製的菜甫, 吃粉仔不加菜甫,就等於蒸魚不用豉油一樣。”而這也正正是吃粉仔的精粹所在。粉仔檔提供兩種菜甫,主要是用冬菜醃製成的調味料,有辣,有不辣兩款任君選擇。今次第二次來,當然熟手好多。大可樂、大粉仔、魚蛋燒賣開始先。粉仔水準依舊,無需多講。因為天熱,一開始落左唔辣菜甫,但始終覺得唔夠喉,所以最終都懶理,大大羹辣菜甫落埋去,頓時鮮味倍增。伴碟有辣魚蛋+燒賣,同埋較新的韭菜餅。韭菜餅絕對無失望,香軟異常。再加餸就不能不提金牌雜錦,有豬皮、豬紅、雞腳、豆卜等8種材料,分量足,超好味!可選湯底、加面或者齋餸。食完埋單80蚊有找,雖然比起前兩年貴左,但是相比其他餐廳仍然好經濟實惠。*環境是攤檔擺設,但更能食到地道的感覺。阿姐招呼幾好,衛生亦都合格。

大粉仔

金牌雜錦