2022-05-14
好耐無同朋友出街食野聚一聚,難得終疫情舒緩了一點,於是約了好耐無見嘅好朋友出來,食番個下午茶傾下計。朋友本身住屯門比較熟呢區,所以建議去屯門市廣場旁較優閒的錦薈坊 K-Point 。最後選了呢間星加坡餐廳。餐廳坐位空間寬敞,整體環境及裝修十分舒適,令人心情很放鬆。我們安排入坐近窗邊卡位,可以看到街景。下午茶有很多不同選擇,湯粉麵類有咖沙湯麵、咖哩麵、雞絲湯粉等;飯類有海南雞飯、巴東牛肉飯、星洲香辣炒飯 ;炒粉類有炒貴刁和老鼠粉;另外,輕食嘅仲有班蘭咖吔多士。下午茶以外,仲有串燒、烤魚、烤蔥餅、知名嘅檳城街頭排骨山等等。最後我哋決定試佢嘅馬來炒貴刁,認真要介紹一下,呢個貴刁好特別,粉底不單止粗河粉,更併埋黃麵一起炒,口感十分豐富。另外,佢更不同於一般常見炒貴炒,不是黃咖喱色的。炒貴刁用鑊仔上檯,份量及材料十足,有肥肥芽菜、大大隻蝦、煙肉腸仔片、魷魚、蛋等等,香辣又惹味,再配埋新鮮青瓜片及青檸供調味。另外試咗份「烤馬來蔥餅配咖喱」,䓤油餅烤到熱辣香脆,而個咖哩汁超香濃,兩個絕對係完美配搭,令人食到停唔到口。飲品分別點了馬來拉茶、南洋白咖啡。馬來拉茶是淡淡的茶香,絕對不是港式奶茶那般濃郁。而
飲品分別點了馬來拉茶、南洋白咖啡。馬來拉茶是淡淡的茶香,絕對不是港式奶茶那般濃郁。而馬洋咖啡,啡香純滑,喜歡咖啡嘅我覺得十分不錯。
今次初嘗下午茶,包括環境衞生及食物質都很好,價錢方面亦合理,屬中價類別餐廳。下次可以同多幾個朋友再來,要試試佢嘅烤魔鬼魚和排骨山。